Quantcast
Γιατί το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητεί την πολιτική της ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Γιατί το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητεί την πολιτική της ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Ρεπορτάζ με τίτλο «Η Καρλσρούη αμφισβητεί τη βοήθεια της ΕΚΤ» και υπότιτλο «Συνταγματικό Δικαστήριο: το πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ πήγε μακριά» δημοσιεύει η σημερινή έντυπη έκδοση της Suddeutsche Zeitung.

Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η απόφαση της ΕΚΤ για αγορά κρατικών ομολόγων έναντι δανεισμού είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ ξεπερνά την εντολή άσκησης νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τους Γερμανούς δικαστές. Το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε τώρα να εξεταστεί η υπόθεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι Γερμανοί δικαστές θα αποφασίσουν μετά την ετυμηγορία από το Λουξεμβούργο, σημειώνει η SZ.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, ο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ ήθελε να αποκτήσει δάνεια (των κρατών-μελών και των επιχειρήσεων) ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ, με στόχο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομία. Οι ενάγοντες (ο ιδρυτής του AfD Bernd Lucke, o πρώην πολιτικός του CSU Peter Gauweiler και ο καθ. Markus Kerber) υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτεί τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, κάτι που δεν επιτρέπεται. Θέλουν να επιτύχουν μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα σταματήσει τη συμμετοχή της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ. Η Bundesbank αναλαμβάνει ρίσκα για τα οποία δεν έχει αποφασίσει η ομοσπονδιακή Βουλή, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα.

«Εκτιμώ ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και την προηγούμενη φορά, θα αποφασίσει υπέρ της ΕΚΤ και κατά του ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου», δηλώνει ο Πρόεδρος του DIW (γερμανικού Ινστιτούτου) σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.