H ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας σχεδιάζει να καταθέσει νομοσχέδιο, το οποίο θα καθορίζει την ποσότητα των μερίδων που σερβίρονται σε ακριβά ξενοδοχεία και εστιατόρια, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η σπατάλη τροφίμων.
Ο υπουργός Τροφίμων και Καταναλωτικών Υποθέσεων, Ραμ Βίλας Πάσουον δήλωσε ότι η βιομηχανία της φιλοξενίας θα ερωτηθεί αν «οικειοθελώς» θα επιτύχει τον στόχο ή αν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να θέσει σε ισχύ νομικές διατάξεις για την επιβολή του.
«Εάν ένα άτομο μπορεί να φάει μόνο δύο γαρίδες, γιατί θα πρέπει να σερβίρονται έξι» επιχειρηματολόγησε ο υπουργός προσθέτοντας ότι αυτό συνιστά σπατάλη τροφίμων και χρημάτων, καθώς οι άνθρωποι πληρώνουν για κάτι που δεν τρώνε.
Ο ίδιος δήλωσε ότι το υπουργείο του θέλει από τα πολυτελή εστιατόρια να διευκρινίζουν στο μενού τους ακριβώς την ποσότητα που περιέχει κάθε μερίδα που σερβίρουν.
Η απόφαση είχε προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος στις 26 Μαρτίου στη μηνιαία ραδιοφωνική εκπομπή του αναφέρθηκε στη σπατάλη τροφίμων.
«Θα πρέπει να παίρνουμε μόνο τόσα (τρόφιμα), όσα μπορούμε να φάμε» τόνισε ο Ναρέντρα Μόντι στην εκπομπή «Φωνή της Καρδιάς» στη διάρκεια της οποίας απευθύνεται στον λαό μέσω του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού DD National. Αν οι Ινδοί αποφύγουν την απόρριψη τροφίμων θα επωφεληθούν οικονομικά, σημείωσε.
Ξενοδόχοι και εστιάτορες αντιμετώπισαν τη δήλωση του υπουργού Τροφίμων με δυσπιστία, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph».
«Η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα λιγότερο από αστεία, εκτός του ότι είναι μη εφαρμόσιμη», δήλωσε ο Abhay Jagat, ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Τσαντιγκάρ , πόλη σε απόσταση 150 μιλίων βόρεια του Νέου Δελχί γνωστή για εστιατόρια της. Δεν εμποδίζει κανείς τον πελάτη να πάρει στο σπίτι «σακούλα για το σκυλάκι» με ό, τι έχει απομείνει από την παραγγελία του, ανέφερε.
Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, οι αρχές στην πολιτεία Τζαμού και Κασμίρ είχαν ανακοινώσει περιορισμούς στον αριθμό των πιάτων που σερβίρονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συναθροίσεις, κυρίως γάμους, σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί η σπατάλη.
Οι αρχές δήλωσαν ότι η εντολή, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Απριλίου, ήταν απάντηση σε καταγγελίες που είχαν λάβει σχετικά με τη σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων τροφίμων στους γάμους.
Τα μενού στους γάμους στο Κασμίρ περιορίστηκαν σε όχι περισσότερα από επτά πιάτα με κρέας και μόνο δύο μερίδες φρούτων και πουτίγκα.
Στην Ινδία οι κοινωνικοί κανόνες ενθαρρύνουν τον ανταγωνισμό όσον αφορά τη γαμήλια τελετή, η οποία διακρίνεται από υπερβολές ακόμη και για τους πιο φτωχούς με συνέπεια τη σπατάλη των τροφίμων σε μια χώρα, στην οποία πάνω από 230 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται και το 44% των παιδιών, κάτω των πέντε ετών είναι λιποβαρή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ