Δύο θέματα θα κυριαρχήσουν στο συνέδριο του SPD: διαπραγματεύσεις ναι ή όχι για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες και η εκλογή προέδρου το κόμματος.
Ενστάσεις από τα μέλη και τους οπαδούς
Σε αντίθεση με τις προτιμήσεις των οπαδών αλλά και των μελών του κόμματος, η ηγεσία θα εισηγηθεί στην αυριανή πρώτη ημέρα του συνεδρίου την έναρξη διαβουλεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες. Τα ηγετικά στελέχη θα επιδιώξουν να πείσουν τους συνέδρους με την υπόσχεση πως δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις αν δεν επιτευχθούν σημαντικοί στόχοι των Σοσιαλδημοκρατών. Ένας από αυτούς αφορά τη μελλοντική πορεία της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Το SPD επιδιώκει μια στενότερη συνεργασία της Γερμανίας με τη Γαλλία για μια πολιτική που θα κινείται στη λογική που εκφράζεται στο πρόγραμμα που έχει καταθέσει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Παρά την αντίθεση στη βάση, αναμένεται ότι το συνέδριο θα δώσει αύριο το πράσινο φως στην έναρξη διαπραγματεύσεων. Το ζητούμενο είναι με ποιο ποσοστό. Όσο μικρότερο θα είναι αυτό το ποσοστό τόσο μικρότερα θα είναι τα περιθώρια της ηγεσίας του κόμματος για ελιγμούς στις διαβουλεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες. Πάντως, δεν είναι καθόλου δεδομένο πως σε περίπτωση που πράγματι ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης θα έχουν οπωσδήποτε και αίσιο τέλος.
Αναφορικά με την εκλογή πρόεδρου – η επιβεβαίωση του Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Όχι μόνο επειδή θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος. Παρά το φιάσκο στις εκλογές, ο κ. Σουλτς εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη βάση του SPD. Πέραν αυτού μεγάλες περιφέρειες όπως η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και η Κάτω Σαξονία έχουν δηλώσει πως θα τον στηρίξουν. Το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να πετύχει το ποσοστό που είχε συγκεντρώσει τον Μάρτιο. Τότε είχε εκλεγεί με το 100% των ψήφων.
Πηγή: Deutsche Welle