Quantcast
Για πρώτη φορά πρόσβαση στο ΤΤΙΡ για Γερμανούς βουλευτές - enikonomia.gr
share

Για πρώτη φορά πρόσβαση στο ΤΤΙΡ για Γερμανούς βουλευτές

δημοσιεύτηκε:

3,3 εκατομμύρια υπογραφές παρέδωσε η «Ένωση STOP ΤΤΙΡ» τον περασμένο Νοέμβριο στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Οι μισές περίπου ήταν γερμανών πολιτών. Οι φωνές κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου & Επενδύσεων ΤΤΙΡ δυναμώνουν όλο περισσότερο και προέρχονται από διαφορετικούς κύκλους.

Βασικό σημείο κριτικής είναι ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν υπάρχει σχεδόν καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω συμφωνία θα επεμβαίνει δραστικά στην εθνική πολιτική των κρατών (για παράδειγμα σε τεχνικά, κοινωνικά, αλλά και φορολογικά ζητήματα), η κοινή γνώμη λαμβάνει μόνο ελάχιστες πληροφορίες, και αυτές φιλτραρισμένες.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους απλούς πολίτες αλλά και για τους πολιτικούς που θα κληθούν κάποια στιγμή στο μέλλον να ψηφίσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Το 2014 η γερμανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν είχε τη δυνατότητα να δει τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων.

«Σκανδαλώδη μέτρα»

Τώρα φαίνεται να γίνεται το πρώτο βήμα για περισσότερη διαφάνεια. Από τη Δευτέρα 01/02 ένα ειδικό αναγνωστήριο ανοίγει τις πόρτες του στο υπουργείο Οικονομίας. Σε αυτό θα έχουν πρόσβαση μέλη της γερμανικής κυβέρνησης, βουλευτές του γερμανικού κοινοβουλίου, καθώς και μέλη του ομοσπονδιακού συμβουλίου, της αποκαλούμενης Άνω Βουλής. Ωστόσο οι όροι για την πρόσβαση στο αναγνωστήριο είναι ιδιαίτερα αυστηροί: οι βουλευτές πρέπει να αφήνουν κινητά, φορητούς υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές στην είσοδο, μπορούν να βλέπουν τα έγγραφα μόνο υπό επιτήρηση, ενώ επιπλέον είναι «υποχρεωμένοι να υπογράψουν ότι θα τηρήσουν απόλυτη σιωπή για το περιεχόμενο των εγγράφων» όπως ισχυρίζεται η βουλευτής των Πρασίνων Καταρίνα Ντρέγκε. Όποιος από τους βουλευτές δημοσιεύσει το περιεχόμενο των εγγράφων απειλείται με ποινή φυλάκισης. Η κ. Ντρέγκε θεωρεί τα μέτρα σκανδαλώδη και υποστηρίζει ότι «η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να ξέρει, τί τίθεται προς διαπραγμάτευση στο όνομά της».

Παραδίδοντας την αίθουσα στους βουλευτές την Παρασκευή, ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ άφησε να εννοηθεί ότι η διαχείριση των κειμένων διαπραγμάτευσης θα μπορούσε να γίνεται με πιο ανοιχτό τρόπο. Ωστόσο επισήμανε ότι αυτό η Κομισιόν δεν ήταν διατεθειμένη να το επιτρέψει, ενώ το ίδιο μάλλον ισχύει και για τους Αμερικανούς.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.