Στην Ελβετία, στην Αυστρία ή και στις ΗΠΑ μεταναστεύουν πολλοί Γερμανοί μετά τη συνταξιοδότησή τους, ωστόσο τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι φαίνεται να ανακαλύπτουν και τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τα τελευταία χρόνια η Γερμανίδα Άννα Χολτ επένδυσε πάνω από 100.000 ευρώ για το νέο της σπίτι στη Βουλγαρία. Το έκτασης 6 στρεμμάτων οικόπεδο βρίσκεται στο χωριό Μάλκο Ντργάνοβο, κοντά στο Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Η σήμερα 67χρονη συνταξιούχος είχε παλαιότερα πολλά καταστήματα κομμωτικής στο Βερολίνο. Μετά τη συνταξιοδότησή της αποφάσισε να μεταναστεύσει μαζί με το σύζυγό της στη Βουλγαρία. «Τα πανέμορφα τοπία της με αφήνουν άφωνη», όπως λέει. Το -συγκριτικά με τη Γερμανία- χαμηλό κόστος διαβίωσης προσελκύει όλο και περισσότερους Γερμανούς συνταξιούχους στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με στοιχεία του Γερμανικού Συνταξιοδοτικού Φορέα, στην Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Κροατία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα ζουν σήμερα πάνω από 10.000 Γερμανοί συνταξιούχοι, διπλάσιοι απ΄ ό,τι πριν από 10 χρόνια.
240.000 εμβάσματα στο εξωτερικό
Γενικότερα ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν ζούσαν τόσο πολλοί Γερμανοί συνταξιούχοι στο εξωτερικό όσο σήμερα. Συνολικά εμβάζονται κάθε μήνα από τη Γερμανία περί τις 240.000 συντάξεις σε Γερμανούς με διεύθυνση κατοικίας εκτός Γερμανίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας η Βουλγαρία είναι η χώρα με το χαμηλότερο κόστος διαβίωσης στην ΕΕ. Οι πολίτες πληρώνουν εκεί για προϊόντα και υπηρεσίες κατά μέσο όρο περίπου το 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Τα εισαγόμενα προϊόντα όμως, όπως προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, είναι συχνά ακριβότερα απ΄ ότι στη Γερμανία. Αρκετά φθηνότερα από τη Γερμανία είναι επίσης τα τρόφιμα σε Ρουμανία και Ουγγαρία ενώ στην Ελλάδα οι τιμές είναι περίπου ίδιες με τις γερμανικές, αν όχι και υψηλότερες. Στη Βουλγαρία σκέφτεται να μεταναστεύσει και ο 69χρονος Βέρνερ Κρίστες. Νοίκιασε «δοκιμαστικά» καταρχήν, επίσης στο Πλόβντιβ, ένα επιπλωμένο διαμέρισμα έναντι 300 ευρώ για να διαπιστώσει εάν όντως μπορεί να ζήσει εκεί. Οι πρώτες του εντυπώσεις είναι άκρως θετικές. «Οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ανοιχτοί», λέει σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τον υποδέχονται οι Βούλγαροι. Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ μέχρι το τέλος του αιώνα και λόγω της μετανάστευσης των Βουλγάρων η χώρα θα απολέσει το ήμισυ περίπου του πληθυσμού της.
«Η μετανάστευση δεν είναι για όλους»
Πηγή πληροφοριών: Deutsche Welle