Η αντιπολίτευση στη Γερμανία εκτιμά ότι πλέον είναι καθήκον της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να παρέμβει αποφασιστικά ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αναφέρει στον ιστότοπό του ο γερμανικός κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD.
Μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, η αντιπολίτευση στη Γερμανία αναμένει από τη Μέρκελ να κάνει κάποιες κινήσεις.
«Η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει τώρα να επέμβει. Η τύχη της Ευρώπης βρίσκεται στα χέρια της. Πρέπει να υπάρξει παράταση του λεγόμενου προγράμματος βοήθειας για μια εβδομάδα», ανακοίνωσε η ηγεσία του Die Linke, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Και οι Πράσινοι φάνηκαν επικριτικοί προς τη στάση που τηρείται απέναντι στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Άντον Χόφραϊτερ χαρακτήρισε «εντελώς ανεύθυνο γεγονός» τυχόν αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
«Θα είχε, υπό προϋποθέσεις, τρομακτικές οικονομικές συνέπειες για την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο», δήλωσε μιλώντας στο ARD.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) Χανς Μίχελμπαχ ζήτησε να σταματήσει αμέσως η παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του ELA.
«Μόλις σταματήσει η περαιτέρω βοήθεια, μια χρεοκοπία της Ελλάδας μοιάζει αναπόφευκτη», δήλωσε. Γι’ αυτό τον λόγο, πρόσθεσε ο Μίχελμπαχ, η ΕΚΤ πρέπει τώρα να μην δώσει άλλα χρήματα στην Ελλάδα.
Ένας άλλος βουλευτής του CDU και επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ Γκίντερ Κρίχμπαουμ επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Leipziger Volkszeitung ότι υπάρχει κίνδυνος η Γερμανία να χάσει «περίπου 80 δισεκ. ευρώ», χρήματα που έδωσε για τα διάφορα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.
Τέλος, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε από την Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τις προτάσεις των πιστωτών πριν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Το δημοψήφισμα, επεσήμανε ο Γκάμπριελ μιλώντας στην Tagesspiegel am Sonntag, δεν θα πρέπει να έχει στόχο απλώς την έγκριση της απόρριψης των προτάσεων των πιστωτών.