Quantcast
Γερμανία: Υπερπλεόνασμα και το 2018 - enikonomia.gr
share

Γερμανία: Υπερπλεόνασμα και το 2018

δημοσιεύτηκε:

Για πέμπτη συνεχή χρονιά το Βερολίνο κατέγραψε πέρυσι περισσότερα έσοδα από δαπάνες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία το πλεόνασμα ρεκόρ έφθασε το 2018 τα 58 δισ. ευρώ και είναι το υψηλότερο από την γερμανική επανένωση το 1990.

Καθοριστικό ρόλο στο υψηλό πλεόνασμα παίζουν τόσο τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ανεργίας, όσο και τα αυξημένα κέρδη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που καρπώνεται το γερμανικό δημόσιο.

Σε σχέση με το γερμανικό ΑΕΠ το πλεόνασμα υπολογίζεται σε 1,7%. Κερδισμένο βγαίνει το Βερολίνο και από την, αμφιλεγόμενη στη Γερμανία, πολιτική του φθηνού χρήματος της ΕΚΤ. Χάρη στα σχεδόν μηδενικά επιτόκια οι δαπάνες για τόκους του γερμανικού δημοσίου μειώθηκαν πέρυσι κατά 8,5%.

Την ίδια στιγμή όμως μειώνονται οι αναπτυξιακοί ρυθμοί της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 το γερμανικό εξωτερικό εμπόριο άρχισε να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις σοβαρότατων διεθνών προκλήσεων, όπως η ασθμαίνουσα παγκόσμια ανάπτυξη, οι επαπειλούμενες εμπορικές διενέξεις, αλλά και η αβεβαιότητα λόγω του επικείμενου Brexit.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της δημόσιας αναπτυξιακής τράπεζας KfW Γεργκ Τσόινερ «σήμερα η απειλή των Αμερικανών για δασμούς στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων είναι περισσότερο απτή από ποτέ. Την ίδια στιγμή ο εμπορικός μας εταίρος, η Μεγάλη Βρετανία, συνεχίζει την ξέφρενη πορεία προς το γκρεμό του Brexit και οι ειδήσεις για την παγκόσμια οικονομία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι».

Χαμηλότερους φόρους ζητούν οι επιχειρήσεις


Τα έσοδα ρεκόρ του γερμανικού δημοσίου «ανοίγουν ορέξεις» στη χώρα. Ο τομέας της οικονομίας ζητά φοροελαφρύνσεις δισ. Πρόσφατα ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) Ντίτερ Κεμπ επέκρινε ότι η Γερμανία από χώρα υψηλής φορολόγησης για επιχειρήσεις μετατράπηκε σε χώρα κορυφαίων φορολογικών συντελεστών. Παρόμοια άποψη εκφράζει και το Γερμανικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (DIHK): «Οι επιχειρήσεις επωμίζονται τόσα οικονομικά βάρη που μειονεκτούν έναντι του ανταγωνισμού», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Μάρτιν Βανσλέμπεν.

Την ίδια στιγμή ωστόσο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ ζητά από το γερμανικό δημόσιο να επενδύσει «σε οδικές αρτηρίες, ένα γρήγορο ίντερνετ και την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης». Από την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Bank Κάρστεν Μπζέσκι δηλώνει ότι «οι επενδύσεις του δημοσίου δεν είναι μόνο απαραίτητες μακροπρόθεσμα, αλλά και η καλύτερη συνταγή εναντίον των μειωμένων ρυθμών ανάπτυξης».

Όμως το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι, παρά το πλεόνασμα για τα επόμενα χρόνια, αναμένει μειωμένα φορολογικά έσοδα ύψους 25 δισ. ευρώ μέχρι το 2023. Για το λόγο αυτό έχει ήδη ορίσει κόκκινες γραμμές για διάφορα πολυδάπανα σχέδια του μεγάλου συνασπισμού.


Πηγή Πληροφοριών: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.