Γερμανία – Τουρκία σε αδιέξοδο

Η σύλληψη του τουρκογερμανού συγγραφέα Ντόγαν Ακάνλι στην Ισπανία κατόπιν τουρκικού αιτήματος στην Interpol είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη της Γερμανίας.

Μπορεί ο συγγραφέας να αφέθηκε ελεύθερος μετά από 24 ώρες με περιοριστικούς όρους, ωστόσο ο γερμανικός τύπος συνεχίζει να δημοσιεύει πλήθος σχολίων.

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung για παράδειγμα, αναφέρεται στο ρόλο της Ιντερπόλ: «Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται ασφαλής μόνο επειδή περνάει τα σύνορα και εισέρχεται σε άλλη χώρα. Γι’ αυτό το λόγο ιδρύθηκε η Ιντερπόλ πριν από 90 χρόνια, γι’ αυτό υπάρχουν συμφωνίες έκδοσης εγκληματιών, γι’ αυτό τα κράτη της ΕΕ δημιούργησαν το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Ο κίνδυνος κατάχρησης της διεθνούς συνεργασίας από κυβερνήσεις για να κυνηγήσουν ή τουλάχιστον να εκφοβίσουν πολιτικούς τους αντιπάλους δεν είναι πρωτόγνωρος ούτε για την Ιντερπόλ, ούτε και για τα κράτη. Η Τουρκία του Ερντογάν δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό και ούτε είναι το μεγαλύτερο κράτος αδίκου όλων των εποχών. Ωστόσο ο τρόπος που αυτή η κυβέρνηση η οποία κάποτε βρισκόταν στο δρόμο προς την ΕΕ εξουδετερώνει πολιτικούς αντιπάλους χωρίς να διστάζει να εκμεταλλεύεται διεθνείς συμφωνίες, δείχνει τουλάχιστον θράσος και προκαλεί ανησυχία.

Μετά και από αυτό το περιστατικό η εφημερίδα Stuttgarter Zeitung βλέπει τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας σε αδιέξοδο: «Πώς μπορούν να συνεχιστούν οι διμερείς σχέσεις; Καθόλου – είναι η απάντηση αυτή τη στιγμή. Οι σχέσεις έχουν κλονιστεί τόσο πολύ που δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς την αποκατάστασή τους. Ήρθε η ώρα η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο. Μέχρι τώρα πολλά κράτη μέλη τόσο της Ένωσης όσο και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αποφεύγουν να υποδείξουν στον Ερντογάν τα όριά του».

Πηγή: DW


Exit mobile version