Γερμανία: Συνταξιοδότηση μετά τα 67 έτη; – «Κύμα» αντιδράσεων για την πρόταση κορυφαίας οικονομολόγου

Γερμανία - εργαζόμενοι

Kύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στα πολιτικά κόμματα αλλά και σειρά ειδικών η νέα πρόταση μιας εκ των «σοφών της γερμανικής οικονομίας», της Βερόνικα Γκριμ, στα μέσα του ομίλου Funke: να συμβαδίσει πλέον η ηλικία συνταξιοδότησης στην Γερμανία με τα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν  στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής των ανθρώπων και συνεπώς των εργαζομένων.

Η Γκριμ, η οποία είναι μέλος της ομάδας κορυφαίων οικονομολόγων που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, θεωρεί επίσης προβληματικό τον αυξανόμενο αριθμό πρόωρων συνταξιοδοτήσεων στην Γερμανία. Πιστεύει επίσης ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού σε σειρά κλάδων της γερμανικής οικονομίας θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί και με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. «Θα πρέπει να μεριμνήσουμε για το γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουν και επίσης μπορούν, να εργαστούν περισσότερα χρόνια, θα πρέπει να αυξήσουμε δηλαδή την ηλικία συνταξιοδότησης» ανέφερε η Βερόνικα Γκριμ.

Σολτς: Πέντε δεκαετίες δουλειάς αρκούν…

«Υπάρχουν άνθρωποι που θα μπορούσαν να εργαστούν περισσότερο χάρη στο αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής, όμως υπάρχουν και πολλοί που δεν είναι σε θέση να το κάνουν στα 60 τους για σωματικούς λόγους, για παράδειγμα στα επαγγέλματα του τομέα της υγείας». Αυτή ήταν μια πρώτη αντίδραση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών και του γενικού γραμματέα του κόμματος Κάρστεν Λίνεμαν, δίνοντας έμφαση στα «δύσκολα» επαγγέλματα.

Προσεκτική διατύπωση χρησιμοποιούν και οι Φιλελεύθεροι, με τον εκπρόσωπό τους για θέματα εργασίας Πασκάλ Κόμπερ να θεωρεί ότι οι όποιες πολιτικές προτάσεις σε σχέση με τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό της ζωής θα πρέπει να είναι αξιόπιστες. Την ίδια ώρα «για βαθιά άδικη σύνδεση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής» κάνει λόγο με παρέμβασή του ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος της Βρέμης Αντρέας Μπόβενσουλτε.

Πάντως ενδιαφέρον έχει ότι πρόσφατα και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών, είχε πει ότι «πέντε δεκαετίες δουλειάς αρκούν», αν λάβει μάλιστα κανείς υπόψιν ότι στη Γερμανία πολλοί ξεκινούν να δουλεύουν ήδη από τα δεκαεπτά χρόνια τους. «Εάν κάποιος θέλει να εργαστεί περισσότερο, θα πρέπει να το μπορεί να το κάνει. Αλλά όχι επειδή πρέπει αλλά επειδή μπορεί» είχε πει ο Όλαφ Σολτς.

Δεν πρόκειται για μια νέα ιδέα

Πάντως η πρόταση της Βερόνικα Γκριμ περί αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, δεν είναι νέα ούτε πέφτει στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία σαν κεραυνός εν αιθρία.

Ήδη το 2016 και ο πρώην υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε υποστηρίξει την ιδέα της σύνταξης στα 70 έτη, με την ίδια λίγο-πολύ επιχειρηματολογία περί αύξησης του προσδόκιμου ζωής, χωρίς ωστόσο να βρει τότε πολλά ευήκοα ώτα στην γερμανική συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών υπό την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, το γερμανικό κοινοβούλιο και τα συνδικάτα.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στη Γερμανία, η ηλικία συνταξιοδότησης ορίζεται στα 65 έτη και για όσους είναι γεννημένοι μετά το 1964, προβλέπεται ήδη αύξησή της στα 67 έτη. Μέχρι στιγμής η νυν συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων φαίνεται απορρίπτει ένα σενάριο περαίτερω αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Πηγή: DW

 

Exit mobile version