Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν μικρότερη της αναμενόμενης αύξηση τον Ιούλιο ενώ έδειξαν ότι μειώθηκε η εγχώρια ζήτηση, επιτείνοντας τις ανησυχίες ότι η οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης επιβραδύνεται.
Τα συμβόλαια για προϊόντα που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,2% τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας. Το ποσοστό ήταν μικρότερο από την αύξηση κατά 0,5% που προέβλεπαν οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters.
Η εγχώρια ζήτηση μειώθηκε κατά 0,3% ενώ οι ξένες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,5% με τη ζήτηση από χώρες της ευρωζώνης να αυξάνεται κατά 5,9%.
«Η εγχώρια ζήτηση για αγαθά είναι και πάλι απογοητευτική» δήλωσε η οικονομολόγος του DIHK Σοφία Κρίτενμπρινκ, προσθέτοντας ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν εξασθένηση της κατανάλωσης τους ερχόμενους μήνες.
Οι απρόσμενα χαμηλές παραγγελίες από το εσωτερικό επιτείνουν την εικόνα των αναιμικών επενδύσεων από την πλευρά των γερμανικών επιχειρήσεων ενώ οι ευρωπαίοι εταίροι τους φαίνονται πιο πρόθυμοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας είναι πιθανό να φθάσει σε νέο ρεκόρ 278 δισεκ. ευρώ (310 δισεκ. δολάρια) το 2016, ξεπερνώντας και πάλι αυτό της Κίνας για να γίνει ξανά το μεγαλύτερο στον κόσμο, όπως προέβλεψε σήμερα το οικονομικό ινστιτούτο Ifo.
Αυτό είναι πιθανόν να τροφοδοτήσει τη συζήτηση για τον οικονομικό ρόλο της Γερμανίας. Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον έχουν καλέσει το Βερολίνο να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές για να βοηθήσει να μειωθούν οι παγκοσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να τροφοδοτήσει την παγκόσμια ανάπτυξη, μεταξύ άλλων και στο εσωτερικό της ευρωζώνης.
Μιλώντας στη γερμανική βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε την κριτική αυτή, λέγοντας ότι το Βερολίνο αυξάνει τις κρατικές δαπάνες ενώ εφαρμόζει κι άλλα μέτρα για να τονώσει την εγχώρια ζήτηση.
«Διαδραματίζουμε το δικό μας ρόλο στην ενδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης. Καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν δαπανά περισσότερα για επενδύσεις απ’ ό,τι η Γερμανία», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Επειδή κάποιες χώρες στην Ευρώπη αναλαμβάνουν περισσότερο χρέος, αυτό δεν σημαίνει ότι επενδύουν περισσότερα». Ο Γερμανός υπουργός, ωστόσο, δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για περικοπές φόρων μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.
Τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες που ανακοινώθηκαν σήμερα ήταν τα πρώτα που αφορούσαν έναν ολόκληρο μήνα μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας υπέρ του Brexit.
«Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα πλήττουν τις παραγγελίες σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο οικονομολόγος της VP Bank Τόμας Γκίτζελ, προσθέτοντας ότι το βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου είναι μόνο ένας από τους αρνητικούς παράγοντες. «Με τον υποψήφιο για την αμερικανική προεδρία Ντόναλντ Τραμπ, η επόμενη αβεβαίότητα είναι προ των πυλών», είπε ο Γκίτζελ, υποδεικνύοντας την ρητορική του Τραμπ κατά του ελεύθερου εμπορίου. Οι ΗΠΑ είναι η βασικότερη εξαγωγική αγορά της Γερμανίας.