Περισσότερο από το αναμενόμενο μειώθηκε ο δείκτης παραγωγής της βιομηχανίας της Γερμανίας, τον Μάρτιο.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή επισημαίνεται πως η αυξημένη παραγωγή των 2 προηγούμενων μηνών διατηρεί το θετικό πρόσημο για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,4% τον Μάρτιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, έναντι 1,5% που προέβλεπε η κυβέρνηση. Για το πρώτο τρίμηνο του έτους πάντως, η παραγωγή αυξήθηκε συνολικά κατά 2,5%.
Μεγάλο μερίδιο στην υποχώρηση της παραγωγής είχε η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία περιορίστηκε κατά 6,5% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ οι κατασκευαστές μηχανημάτων παρήγαγαν κατά 3,4% λιγότερο. Ο περιορισμός της παραγωγής συνεπάγεται ταυτόχρονα και μείωση των εκπομπών καυσαερίων, επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ τα προβλήματα στον εφοδιασμό μειώθηκαν για έβδομο διαδοχικά μήνα. Το 39,2% των εταιριών ανέφερε σχετικά προβλήματα. Αυτό είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί τα τελευταία 2 έτη.
Γερμανική βιομηχανία: Ποιες είναι οι προβλέψεις των οικονομολόγων
«Άλλη μια κακή είδηση έρχεται από τη γερμανική βιομηχανία. Τα σημερινά στοιχεία υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος της ύφεσης δεν έχει ξεπεραστεί » είπε ο οικονομολόγος της LBBW Έλμαρ Φέλκερ μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD.
Ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιεργκ Κρέμερ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους διότι η άνοδος των επιτοκίων παγκοσμίως θα περιορίσει τη ζήτηση για τα γερμανικά προϊόντα.
«Η γερμανική μεταποίηση υποφέρει όλο και περισσότερο από τις παγκόσμιες αυξήσεις επιτοκίων καθώς φρενάρουν περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας » είπε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank, Ralph Solveen, σύμφωνα με το www.irishtimes.com και πρόσθεσε πως η Γερμανία όλο και πιο πολύ “φλερτάρει” με την ύφεση.
Από την πλευρά του ο παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικονομικής της ING, Carsten Brzeski είπε πως οι λιανικές πωλήσεις και οι εξαγωγές μειώθηκαν απότομα τον Μάρτιο και αυξάνονται οι πιθανότητες για αναθεώρηση προς κατά για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου
Σε προσαρμοσμένους όρους, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο κατά το πρώτο τρίμηνο, ύστερα από συρρίκνωση 0,5 % που κατέγραψε το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Σε περίπτωση που αναθεωρηθεί προς τα κάτω η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, τότε αυτό θα σήμαινε ύφεση, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Brzeski.