Γερμανία: Στα όριά τους οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω προσφυγικού

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν το 2015 τα γερμανικά σύνορα. Δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία βρίσκονται υπό πίεση. Οι ρυθμοί εργασίας έχουν αυξηθεί και πολλές φορές οι εργαζόμενοι ξεπερνούν τα όρια αντοχής τους.

Τόσο σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και σε ομοσπονδιακό θα προσληφθούν μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες νέοι υπάλληλοι. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν όμως περισσότερες προσλήψεις, αλλά και αυξήσεις για τους εργαζόμενους ενόψει των διαπραγματεύσεων την άνοιξη για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας σε επίπεδο ομοσπονδίας και τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Η προσφυγική κρίση αναγκάζει τους εργαζόμενους να δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες και αυτό θα συνεχιστεί έτσι και τα επόμενα χρόνια. Η κρίση αποκαλύπτει τις ελλείψεις που υπάρχουν εδώ και χρόνια στον δημόσιο τομέα», λέει ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Verdi. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι θέσεις εργασίας στο γερμανικό δημόσιο μειώθηκαν κατά περίπου ένα εκατομμύριο!

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας, στο Δημόσιο εργάζονται σήμερα περισσότεροι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από ό,τι στην ιδιωτική οικονομία.

 

Κατώτερες των περιστάσεων οι υπηρεσίες

Υπό πίεση βρίσκεται και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), η οποία εξετάζει τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου, που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Ακόμα και οι αρμόδιοι της υπηρεσίας παραδέχονται ότι δεν ήταν προετοιμασμένοι κατάλληλα για τόσο μεγάλο αριθμό προσφύγων.

Στο μεταξύ όμως προσλήφθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες περίπου 1.600 νέοι υπάλληλοι, ενώ παράλληλα δημιουργούνται 3.600 νέες θέσεις στα κέντρα ευρέσεως εργασίας. Το συμβούλιο των υπουργών Παιδείας υπολογίζει τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό στις 25.000. «Για κάθε 100.000 νέους μαθητές χρειάζονται 8.250 νέοι δάσκαλοι», λέει η Μάρλις Τέπε, επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης Παιδείας και Επιστήμης.

Γεγονός πάντως είναι ότι το κόστος των νέων προσλήψεων, αλλά και των αυξήσεων που διεκδικούν όσοι εργαζόμενοι έχουν επωμιστεί ευθύνη για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, θα είναι μεγάλο για το γερμανικό δημόσιο. «Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν καλύτερες αποδοχές με αισθητή βελτίωση του πραγματικού τους εισοδήματος», τονίζει ο επικεφαλής του συνδικάτου Verdi. Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας δεν θα είναι εύκολος. Πόσο μάλλον που τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης κάθε άλλο παρά ανθηρά είναι.

Πηγή: DW

Exit mobile version