Οι εργασιακές συνθήκες στη Γερμανία αλλάζουν ραγδαία. 43,5 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στη χώρα, τόσοι πολλοί όσο ποτέ πριν.
Η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση θέτουν εταιρείες και εργαζόμενους υπό πίεση ώστε να γίνουν περισσότερο ευέλικτοι και, αν είναι δυνατόν, διαθέσιμοι όλο το εικοσιτετράωρο. Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι ζητούν με μεγαλύτερη επίταση να διασφαλιστούν και να συναποφασίζουν στη διάθεση του χρόνου τους.
«Ο κόσμος της εργασίας έγινε πιο ποικίλος, πιο θηλυκός αλλά και πιο ασταθής» αναφέρει το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εργασίας στην λεγόμενη «Πράσινη Βίβλο Εργασίας 4.0». Τι ακριβώς σημαίνει αυτό, εξήγησε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σε μια έκθεσή της με τίτλο «Η ποιότητα της Εργασίας».
Ένας στους τέσσερεις εργαζόμενους στη Γερμανία είναι μερικώς απασχολούμενος και με 28% η χώρα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό μερικής απασχόλησης στην Ευρώπη.
Επιπλέον η παράταση του ωραρίου εργασίας των καταστημάτων αναγκάζει πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν επιπλέον τα βράδια και τα Σαββατοκύριακα. Κατά μέσο όρο οι εργαζόμενοι με πλήρη απασχόληση εργάζονται 40,5 ώρες – μισή ώρα περισσότερο από ότι πριν από είκοσι χρόνια. Αυτό είναι λιγότερο από τις 48 ώρες που επιτρέπει ο νόμος, αλλά πολύ περισσότερο από τις 37,7 ώρες που προβλέπει η συμφωνία του συνδικάτου DGB.
Συνδυασμός οικογένειας, εκπαίδευσης και εργασίας
Το συνδικάτο των εργαζομένων στον κλάδο του μετάλλου IG Metall θεωρεί την κατάσταση απαράδεκτη και έχει αποφασίσει να αναδείξει το ζήτημα σε εκστρατεία του. Επιπλέον, το μεγαλύτερο συνδικάτο στη Γερμανία θέλει να επιβάλλει τον καλύτερο συνδυασμό της ανατροφής των παιδιών και της μετεκπαίδευσης με την εργασία.
Η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων DGB θέτει ως στόχο στο μέλλον οι εργαζόμενοι να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση του ωραρίου εργασίας τους. Αντίθετα, οι εργοδότες επιθυμούν οι εργαζόμενοι να είναι πιο ευέλικτοι μέσα στην εβδομάδα. Το συνδικάτο των γερμανών εργοδοτών ΒDA στοχεύει στην καθιέρωση των 48 ωρών την εβδομάδα -το οποίο είναι και το ανώτατο όριο που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες- αλλά οι εργαζόμενοι να έχουν το δικαίωμα να μοιράζουν το χρόνο τους μέσα στην εβδομάδα όπως θέλουν εκείνοι. Κάτι τέτοιο θα καταργούσε και το υποχρεωτικό διάλλειμα των έντεκα ωρών μεταξύ δυο υπηρεσιών.
Ο ειδικός σε θέματα εργασίας Έντζο Βέμπερ θεωρεί πως ο χρόνος είναι κατάλληλος για να γίνουν αλλαγές στο εργασιακό διότι κρίνεται αναγκαίο και από τις δυο πλευρές.
Πηγή: DW