Τα κομματικά επιτελεία επιχειρούν να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες κατηγορίες ψηφοφόρων. Πέρα από τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργάτες, τους ευαισθητοποιημένους σε περιβαλλοντικά ζητήματα και άλλες κλασικές ομάδες, σημαντικό ρόλο στη Γερμανία παίζουν οι μετανάστες και οι απόγονοί τους.
Σήμερα 5,8 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν δικαίωμα ψήφου, με την τάση να είναι αυξητική. Αυτή η κατηγορία ψηφοφόρων δεν θεωρείται εύκολη.
Απώλειες για τα χριστιανικά κόμματα
Το σοσιαλδημοκρατικό SPD, λόγω της προέλευσής του από τους κόλπους του εργατικού κινήματος, εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο κόμμα των ατόμων που κατάγονται από τις χώρες των λεγόμενων «γκασταρμπάιτερ», που είχαν έρθει στη Γερμανία κυρίως τις δεκαετίες του 1950 / ’60 συνεισφέροντας καθοριστικά στο γερμανικό οικονομικό θαύμα. Αντιθέτως, όπως δείχνει νέα έρευνα του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Γερμανικών Ιδρυμάτων για την Ενσωμάτωση και τη Μετανάστευση (SVR), φαίνεται να διαρρηγνύονται οι παραδοσιακοί δεσμοί ανάμεσα στους γερμανικής καταγωγής μετανάστες, που είχαν έρθει στη χώρα από τις χώρες του λεγόμενου ανατολικού μπλοκ, και τα αδελφά χριστιανικά κόμματα, τους Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ και τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην πολυπληθέστατη ομάδα των ψηφοφόρων τουρκικής καταγωγής μόλις το 6% επιλέγει τα χριστιανικά κόμματα. Από τις απώλειες των τελευταίων επωφελούνται μικρότερα κόμματα, όπως η αριστερά και το νεαρό αλλά άκρως ανερχόμενο ξενοφοβικό κόμμα AfD.
Ως συνέπεια της ευρωπαϊκής διεύρυνσης μετανάστευσαν τα προηγούμενα χρόνια στη Γερμανία πολλοί άνθρωποι από την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίοι έχουν κατά πλειοψηφία πιο συντηρητικό πολιτικό προσανατολισμό.
Η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για την Ενσωμάτωση Αϊντάν Οζογκιούζ εκτιμά ότι η καλύτερη κομματική στρατηγική για τους ψηφοφόρους με μεταναστευτική καταγωγή είναι να τους προσεγγίσει κανείς με πιο άμεσο τρόπο. Ως παράδειγμα τέτοιας στρατηγικής ανέφερε την εκστρατεία του σοσιαλημοκράτη δημάρχου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έστειλε χιλιάδες επιστολές σε μετανάστες, καλώντας τους να κάνουν αίτηση για να λάβουν τη γερμανική υπηκοότητα –ως εκ τούτου και το δικαίωμα ψήφου. «Εφόσον πολιτογραφηθείτε δεν θα πληρώνετε απλά φόρους, όπως κάνατε μέχρι σήμερα. Θα μπορείτε να συναποφασίζετε πόσες δαπάνες πρέπει να έχει το κράτος», έγραψε μεταξύ άλλων ο Όλαφ Σολτς.
Σημαντικός παράγοντας οι θέσεις για το μεταναστευτικό
Πάντως, παρότι η έρευνα του SVR μας πληροφορεί για τις κομματικές προτιμήσεις των μεταναστών και των απογόνων τους, δεν ρώτησε τους 4.000 συμμετέχοντες γιατί προτιμούν συγκεκριμένα κόμματα έναντι των υπολοίπων. Η διευθύντρια του SVR Κορνέλια Σου επισημαίνει ότι «από τα στοιχεία των εκλογικών ερευνών εκτιμούμε ότι για άτομα που έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία σημαντικό ρόλο για την επιλογή -τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια- παίζει η μεταναστευτική πολιτική των κομμάτων». Απόλυτα λογικό επιχείρημα, καθώς όσοι δεν έχουν διασφαλισμένη άδεια παραμονής και επιθυμούν να φέρουν και την οικογένειά τους στη Γερμανία τείνουν να επιλέγουν κόμματα που κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους στο συγκεκριμένο πεδίο.
Όπως επισήμανε η Κορνέλια Σου, εφόσον όμως τελειώσει αυτή η πρώτη φάση αβεβαιότητας για τους μετανάστες, οι θέσεις ενός κόμματος σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση δεν είναι πλέον ο σημαντικότερος παράγοντας για την επιλογή τους.
Πηγή: DW