Κάθε φλιτζάνι καφέ συνεπάγεται παραγωγή σκουπιδιών. Οι κάψουλες του καφέ είναι «κόκκινο πανί» για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. Από ό,τι φαίνεται όμως το θέμα ευαισθητοποιεί και την πλειoνότητα των γερμανών πολιτών. Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov δείχνει ότι το 53% των Γερμανών επικροτούν την ιδέα να επιβληθεί ανά κάψουλα ένα πρόσθετο τέλος, το οποίο θα επιστρέφεται στους αγοραστές με την επιστροφή των χρησιμοποιημένων καψουλών με σκοπό την ανακύκλωση.
Το γερμανικό ίδρυμα προστασίας καταναλωτών Stiftung Warentest εκτίμησε ότι μόνο το 2013 παρήχθησαν στη Γερμανία 13.000 τόνοι απορριμμάτων από αλουμίνιο και πλαστικό αλλά και οργανικά απόβλητα από κάψουλες καφέ. Θεωρητικά οι κάψουλες ανακυκλώνονται, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι πάντα τόσο απλή ανάλογα με τη μάρκα. Για παράδειγμα, οι αλουμινένιες κάψουλες της Nespresso θα μπορούσαν να ξαναχρησιμοποιηθούν εάν καθαρίζονταν από τα υπολείμματα του καφέ. Η ανακύκλωση των πλαστικών καψουλών της Keurig Green Mountain αντίθετα είναι αισθητά δυσκολότερη. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κατασκευάσει έως το 2020 ανακυκλώσιμες κάψουλες.
Στο μεταξύ ακόμη και άνθρωποι που σχεδίασαν κάψουλες καφέ αισθάνονται τύψεις για το πρόβλημα των σκουπιδιών. Ο Τζον Σίλβαν, συνιδρυτής της Keurig Green Mountain, ομολόγησε πέρσι ότι νιώθει άσχημα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν οι κάψουλες της εταιρείας του.
Η πρόταση δεν αρέσει στις εταιρείες
Στο Αμβούργο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Γερμανίας, απαγορεύθηκαν στις αρχές του 2016 οι κάψουλες καφέ σε όλα τα δημοτικά ιδρύματα και τις υπηρεσίες. Βουλευτές των γερμανών Πρασίνων χαρακτήρισαν πρόσφατα τις κάψουλες «οικολογικό ατόπημα» και καλούν τα νομοθετικά όργανα να παρέμβουν εάν οι εταιρείες δεν παρουσιάσουν σύντομα πειστικά σχέδια για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ο «πράσινος» βουλευτής Πέτερ Μάιβαλντ εξέφρασε στην DW την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται υπέρ ενός «καπέλου» στην τιμή των καψουλών και τόνισε ότι «τώρα πρέπει να αναλάβουν δράση οι παρασκευάστριες εταιρείες και τα νομοθετικά όργανα».
Η πολυεθνική εταιρεία Nestle, η οποία παράγει τις κάψουλες Nespresso, δεν αρέσκεται στην ιδέα της επιβολής τέλους. «Η πρόσθετη μεταφορά θα οδηγούσε σε επιπλέον κόστος. Γι’ αυτό θα πρέπει να διατηρήσουμε το υπάρχον σύστημα», δήλωσε ο Άχιμ Ντρέβες, εκπρόσωπος της εταιρείας, στον γερμανικό σταθμό MDR. Πάντως, οι κάψουλες Nespresso μπορούν να πετιούνται σε ειδικούς κάδους στη Γερμανία ώστε στη συνέχεια να ανακυκλώνονται.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για τον Φίλιπ Ζόμερ από την περιβαλλοντική οργάνωση Deutsche Umwelthilfe. «Αν θέλει κανείς να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κάψουλες, τότε θα πρέπει να ρίχνει το περιεχόμενο, δηλαδή τον καφέ, στον κάδο με τα οργανικά απόβλητα ώστε να γίνεται κομποστοποίηση», δήλωσε ο Φίλιπ Ζόμερ επίσης στο δίκτυο MDR, επισημαίνοντας ότι αυτή η διαδικασία θα ήταν εξαιρετικά σύνθετη και χρονοβόρα για τους καταναλωτές.
Ο ίδιος θεωρεί προβληματική και την ιδέα του αντιτίμου επιστροφής, προτείνοντας αντ’ αυτού την επιβολή εισφοράς στις κάψουλες καφέ με το επιχείρημα ότι έτσι θα μειωνόταν αισθητά η κατανάλωσή τους.
Πηγή: DW