Quantcast
Γερμανία: "Φρένο τιμής φυσικού αερίου" ανακοίνωσε η κυβέρνηση-Πόσο κοστίζει το μέτρο - enikonomia.gr
share

Γερμανία: “Φρένο τιμής φυσικού αερίου” ανακοίνωσε η κυβέρνηση-Πόσο κοστίζει το μέτρο

δημοσιεύτηκε:

Την  εισαγωγή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και χαρακτήρισε το σχέδιο για τον περιορισμό των συνεπειών των υψηλών τιμών ενέργειας στους καταναλωτές ως «διπλό μπαμ».

Παράλληλα επεσήμανε ότι το μέτρο αυτό κοστίζει  έως και 200 δισ. ευρώ. Και συνέχισε λέγοντας ότι το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στη γρήγορη μείωση τιμών ενέργειας και αυτό θα γίνει αντιληπτό σε όλους. Κανείς δεν θα πρέπει να ανησυχεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση το φθινόπωρο, τον χειμώνα/τα Χριστούγεννα /την επόμενη χρονιά ή ακόμη για το θέμα των λογαριασμών  ηλεκτρικής ενέργειας, σημείωσε και επεσήμανε πως είναι αναγκαίο να μειωθούν εκ νέου οι τιμές.

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών θα ισχύσουν έως την άνοιξη του 2024, και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και το ανώτατο  όριο τιμής  φυσικού αερίου που θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια ύψους 150-200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), το οποίο αρχικά  είχε δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Το μέτρο έρχεται να αντικαταστήσει την «εισφορά φυσικού αερίου» που είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες εβδομάδες και θα επιβάρυνε τους πελάτες των παρόχων ενέργειας κατά 2,4 σεντ/kWh.

Το  νέο σχέδιο αυτό είναι συνολικά  πιο γρήγορο και πιο απλό, είπε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και  πρόσθεσε ότι είναι αυτό είναι καλύτερο και  από  το μέτρο της εισφοράς αερίου, του οποίου υπήρξε εμπνευστής.

«Η εισφορά ήταν ένα εργαλείο για τη σταθεροποίηση της αγοράς ενέργειας, με τη μετακύληση  του αυξημένου κόστους των εταιριών ενέργειας στους πελάτες τους. Τώρα έχουμε ένα άλλο εργαλείο, τον οικονομικό όγκο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χάμπεκ, ωστόσο τόνισε εμφατικά την ανάγκη όλοι να εξοικονομήσουν ενέργεια τον χειμώνα που έρχεται. Τάχθηκε μάλιστα υπέρ της εισαγωγής κινήτρων για αυτόν τον σκοπό.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την πλευρά του δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε «ενεργειακό πόλεμο» και επισήμανε ότι μετά τα σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 εκμηδενίστηκε η πιθανότητα προμήθειας ενέργειας από τη Ρωσία. «Αυτό που κάνουμε είναι ένα μορατόριουμ της επιβάρυνσης των πολιτών», δήλωσε ο κ. Λίντνερ, ο οποίος είχε και τις σημαντικότερες αντιρρήσεις για το μέτρο και τη χρηματοδότησή του, καθώς επιμένει στην επαναφορά του «φρένου χρέους» από το 2023. «Όταν υπάρχει ανάγκη, όπως τώρα, κινητοποιούμε την οικονομική μας ισχύ», δήλωσε σχετικά και τόνισε ότι το μέτρο δεν αναμένεται να πυροδοτήσει άνοδο του πληθωρισμού, όπως εκτιμούν πολλοί οικονομολόγοι.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.