Γερμανία: Φοβόμαστε όταν ακούμε για τη βία στο Κότμπους

«Κάποιοι ξένοι και κάποιοι Γερμανοί δημιουργούν προβλήματα» λέει μια γυναίκα από τη Συρία, η οποία εδώ και καιρό μένει στη γερμανική πόλη Κότμπους που βρίσκεται στα γερμανοπολωνικά σύνορα. Όταν αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη υπογραμμίζει πως «μας θυμώνει αυτή η κατάσταση και φοβόμαστε». Όταν πρωτοήρθε στο Κότμπους τα έβρισκε «όλα πολύ ωραία». Έμαθε γρήγορα γερμανικά και σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας. «Νιώθαμε ασφάλεια» λέει η 45χρονη γυναίκα από τη Συρία. Εδώ και μερικές εβδομάδες όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην. «Είναι κρίμα και αυτό με λυπεί πολύ», λέει.

Επιθέσεις εναντίον προσφύγων και εναντίον αιτούντων άσυλων αλλά και επεισόδια από ξένους έγιναν πρωτοσέλιδα τις προηγούμενες εβδομάδες. Η υπουργός Πολιτισμού του Βρανδεμβούργου Μαρτίνα Μυνχ, της οποίας εκλογική περιφέρεια είναι το Κότμπους, δηλώνει πως η εικόνα που δίνει το τελευταίο διάστημα η πόλη είναι ιδιαίτερα άσχημη. Τονίζει ωστόσο πως η πόλη δεν είναι ξενοφοβική.

Η ένωση για τα θύματα της ακροδεξιάς με την επωνυμία «Verein Opferperspektive» έχει αντίθετη άποψη και υπογραμμίζει πως στην πόλη υπάρχει «υπέρμετρη ρατσιστική βία». Το Κότμπους θεωρείται προπύργιο της ακροδεξιάς και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές η Εναλλακτική για τη Γερμανία συγκέντρωσε 24% και αναδείχθηκε ισχυρότερο κόμμα. Παράλληλα όμως ο υπερχρεωμένος δήμος προσπαθεί, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο δήμο, για την κοινωνική ένταξη των προσφύγων και μεταναστών.

Το ποσοστό των ξένων στην πόλη των 100.000 κατοίκων αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και από 2,5% έφθασε στο 8,5%.

«Ο δήμος έχει φθάσει στα όριά του»…


Ο δήμαρχος της πόλης Χόλγκερ Κέλχ τονίζει ότι ο δήμος έχει φθάσει στα όριά του όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τις προοπτικές των γυναικών για εργασία, κοινωνικούς λειτουργούς για τους πρόσφυγες.

Ο κόσμος πάντως δεν φαίνεται τόσο προβληματισμένος και θεωρεί πως υπάρχουν και υπερβολές στον τύπο. Για παράδειγμα ένας 84χρονος που δηλώνει πως «υπάρχουν κάποια άσχημα περιστατικά ωστόσο υπάρχουν και πολλές υπερβολές». Μια άλλη κυρία λέει πως κάποιοι πρόσφυγες μένουν στην πολυκατοικία της «αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Ένας υπάλληλος στο εμπορικό κέντρο Blechen Carré, όπου σημειώθηκαν και τα περισσότερα επεισόδια, δηλώνει πως το 15% των πελατών του είναι «Νεογερμανοί» όπως τους αποκαλεί και το «95% εξ αυτών είναι μια χαρά». Κάποιοι λίγοι μόνο, «κάποιες παρέες νεαρών είναι μερικές φορές επιθετικοί, μιλάνε δυνατά, δεν κάνουν χώρο να περάσει κάποιος όταν θέλει» συμπληρώνει.

Ορισμένοι Σύροι πρόσφυγες μετά τις επιθέσεις ομοεθνών τους με μαχαίρια έγραψαν στον δήμαρχο της πόλης ότι ντρέπονται για λογαριασμό τους.

Το κρατίδιο υποσχέθηκε τώρα περισσότερα χρήματα για κοινωνικούς λειτουργούς αλλά και για την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας.

Πηγή Πληροφοριών: DW

Exit mobile version