Γερμανία: Εταιρείες συμμετέχουν σε πείραμα τετραήμερης εργασίας χωρίς μείωση μισθού – Τι έδειξαν τα προηγούμενα πειράματα 

Γερμανία

Πηγή: unsplash.com

Εταιρείες στην Γερμανία δοκιμάζουν το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας, χωρίς να μειώσουν τον μισθό του προσωπικού τους. Όπως μεταδίδει το www.bnnbloomberg.ca, 45 εταιρείες θα δίνουν από την 1η Φεβρουαρίου και για τους επόμενους 6  μήνες έξτρα ρεπό την εβδομάδα σε εκατοντάδες υπαλλήλους και χωρίς να μειώσουν τους μισθοί τους.

Ο σκοπός του μέτρου είναι να φανεί εάν τα Εργατικά Συνδικάτα έχουν δίκιο ότι θα μπορούσε όχι μόνο να αφήσει το προσωπικό πιο υγιές και πιο ευτυχισμένο, αλλά και πιο παραγωγικό. «Εάν λειτουργήσει το μοντέλο της τετραήμερης εβδομάδας, τότε αυτό δεν θα μας κοστίσει τίποτα μακροπρόθεσμα», είπε ο συνιδρυτής της Solidsense μίας  από τις 45 εταιρείες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, Sören Fricke.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό το μοντέλο εργασίας σε συνδυασμό με την συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού θα ήταν σημαντικά εμπόδια για την οικονομική ανάπτυξη». όπως αναφέρει το Bloomberg Economics. Κατά του μοντέλου τετραήμερης εργασίας τάχθηκε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Μια τέτοια κίνηση θα απειλούσε την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και τη γερμανική ευημερία, συμπλήρωσε.

Τετραήμερη εργασία: Τι έδειξαν τα προηγούμενα πειράματα

Πάντως τα προηγούμενα πειράματα που έγιναν για την τετραήμερη απασχόληση στις ΗΠΑ και στον Καναδά έδειξαν ότι είναι πιθανά τα κέρδη των εταιρειών, σύμφωνα με το 4 Day Week Global. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε αυτά πειράματα ανέφεραν πως ήταν βελτιωμένη η σωματική και η ψυχική τους υγεία, ενώ η επαγγελματική εξουθένωση περιορίστηκε.  Αξιοσημείωτο είναι δε, πως καμία από τις εταιρίες που συμμετείχε σε αυτά τα πειράματα δεν σκόπευε να εφαρμόσει ξανά το μοντέλο της ε 5νθήμερης εργασίας . Μάλιστα το πρόγραμμα τετραήμερης απασχόλησης που εφαρμόστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο -όπου συμμετείχαν 61 εταιρείες -έδειξε πως  είχε παρόμοια οφέλη μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν και η μείωση 65% στις ασθενειών των εργαζομένων. Στην Πορτογαλία, τα επίπεδα άγχους και τα προβλήματα ύπνου μειώθηκαν κατά σχεδόν 20%.

Οι γερμανικές εταιρείες ελπίζουν πως θα έχουν παρόμοια οφέλη. Μάλιστα ορισμένοι εργαζόμενοι  της Γερμανίας που συμμετέχουν στο πείραμα περί τετραήμερης εργασίας σχεδιάζουν να παράσχουν δείγματα μαλλιών και δεδομένα από smartwatch προκειμένου να παρακολουθούν τα επίπεδα άγχους με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται πως το Βέλγιο ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εφάρμοσε προαιρετικά το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας  το 2022, ωστόσο οι συνολικές εβδομαδιαίες ώρες πρέπει να παραμείνουν οι ίδιες με τις πενθήμερες.

Η Ιαπωνία έχει ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσφέρουν λιγότερες εβδομάδες εργασίας στο προσωπικό τους, με την ελπίδα ότι οι εργαζόμενοι θα χρησιμοποιήσουν το χρόνο τους  στο να ξοδέψουν χρήματα και να κάνουν παιδιά, αλλά και να ενισχύσουν την οικονομία της και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού.

Ο Jan Bühren, συνιδρυτής της Intraprenör, μιας εταιρείας συμβούλων στο Βερολίνο που συνεργάζεται με την 4 Day Week Global για το πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης απασχόλησης είπε πως η επίτευξη των κερδών απαιτεί ευελιξία και δημιουργικότητα στις εταιρείες. «Φυσικά αυτό το μοντέλο εργασίας  δεν λειτουργεί πάντα και επίσης δεν είναι για όλους»,  είπε. «Αλλά πρέπει απλώς να μάθουμε  πού ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει και πού όχι», σημείωσε.

 

Exit mobile version