Quantcast
Γερμανία - εκλογές: Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση - enikonomia.gr
share

Γερμανία – εκλογές: Σκληρή μάχη για την τρίτη θέση

δημοσιεύτηκε:

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις ομοσπονδιακές εκλογές τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν σημαντικό έδαφος ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά των μικρότερων κομμάτων. Αυτό τουλάχιστον καταδεικνύει η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων Allensbach για λογαριασμό της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα με αυτά, η ένωση των χριστιανικών κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) χάνει δυο ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου στα τέλη Αυγούστου και υποχωρεί στο 36,5%. Ίδια ποσοτική μείωση παρουσιάζουν και τα ποσοστά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που καταποντίζονται στο 22%.

Μάχη για την τρίτη θέση


Σκληρή συνεχίζει να είναι την ίδια ώρα η μάχη για την τρίτη θέση που έχει ρυθμιστικό ρόλο για το σχηματισμό κυβέρνησης και την οποία φαίνεται να διεκδικούν με αξιώσεις σχεδόν όλα τα μικρότερα κόμματα. Τα ποσοστά τους παρουσιάζουν τις τελευταίες εβδομάδες συνεχείς αυξομειώσεις με αποτέλεσμα να εναλλάσσονται συχνά στην τρίτη θέση. Εξαίρεση αποτελεί μάλλον το κόμμα των Πρασίνων, το οποίο οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν στην τελευταία θέση.

Συγκεκριμένα, οι Φιλελεύθεροι (FDP) κερδίζουν μια μονάδα και σκαρφαλώνουν στο 11%, κατά δυο μονάδες ενισχύεται το εθνολαϊκιστικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) που με 10% εξακολουθεί να αποσπά διψήφιο ποσοστό, ενισχυμένο κατά μια μονάδα και το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 9% ενώ οριακή αύξηση (+0,5%) παρουσιάζουν και τα ποσοστά των Πρασίνων (Grüne) που διαμορφώνονται στο 8%.

Πιθανοί συνασπισμοί


Αναλυτές αποδίδουν την πτώση των δυο μεγάλων κομμάτων εξουσίας στο ότι έχει ατονήσει το ενδιαφέρον της κόντρας μεταξύ των δυο βασικών υποψηφίων Α. Μέρκελ και Μ. Σουλτς. Επιπλέον δεν παρατηρείται σχεδόν καμία μεταβολή στα προσωπικά ποσοστά τους. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου η Α. Μέρκελ συγκεντρώνει σχεδόν το ήμισυ των προτιμήσεων ενώ ο Μ. Σουλτς μόλις το 23%.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης δυο είναι τα πιθανά μετεκλογικά σενάρια: είτε η συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού -σενάριο που προεξοφλούν πολλοί αναλυτές- είτε ένα εντελώς νέο για τη χώρα σχήμα, μια συγκυβέρνηση CDU/CSU, FDP και Πρασίνων που δεν έχει προηγούμενο στην μεταπολεμική Γερμανία και θεωρείται ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα.

Πηγή: DW

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.