Από αυτό το λιλιπούτειο κρατίδιο θα μπορούσαν να εξαχθούν πρώτα συμπεράσματα για τις επικείμενες ομοσπονδιακές εκλογές στη χώρα. Θα σημάνει το τέλος του μεγάλου συνασπισμού και στο Βερολίνο;
Είναι το πιο μικρό σε έκταση ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας και οι τοπικές εκλογές δεν έχουν συνήθως ιδιαίτερη βαρύτητα σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
Όμως αυτήν τη φορά είναι διαφορετικά. Με τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο Σάαρ στις 26 Μαρτίου ανοίγει ο μαραθώνιος εκλογικών αναμετρήσεων, με συνέχεια στο Σλέσβιχ Χολστάιν και τη Ρηνανία Βεστφαλία και με αποκορύφωμα τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Τέλος για τον μεγάλο συνασπισμό;
Ο Ούβε Γιουν, ερευνητής των κομμάτων στο Πανεπιστήμιο του Τρηρ, υποστηρίζει ότι από τις εκλογές στο Ζάαρλαντ θα μπορούσαν να προκύψουν πολλά μικρά μηνύματα με γενικότερες συνέπειες για την χώρα. Και εννοεί τον μεγάλο αστάθμητο παράγοντα, εάν δηλαδή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θα μπορούσε να συγκεντρώσει ικανό ποσοστό για συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού με τους Πράσινους και την Αριστερά.
Από το Μάριο του 2012 το κρατίδιο κυβερνάται από κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με επικεφαλής της Ανεγκρέτ Κραμπ -Καρενμπάουερ από το CDU και την αναπληρώτρια πρωθυπουργό Άνκε Ρέλινγκερ από το SPD. Για την Κραμπ – Καρενμπάουερ είναι σαφές ότι θέλει να συνεχίσει τον ίδιο συνασπισμό για να οδηγήσει το κρατίδιο έξω από το φάσμα του χρέους και να διασφαλίσει την αυτόνομη λειτουργία του.
Η Ρέλινγκερ ωστόσο δεν θέλει να δεσμευτεί. «Δεν έχουμε προχωρήσει σε προσδιορισμό κυβερνητικού εταίρου, το SPD έχει πολλές δυνατότητες, την απόφαση θα πάρουν οι ψηφοφόροι», λέει. Διατηρεί καλές σχέσεις με όλα τα κόμματα πλην της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και στόχος της είναι να αναδειχθεί το κόμμα της σε ήπια δύναμη και μετά να γίνουν συζητήσεις περιεχομένου.
Από τότε που ο Όσκαρ Λαφοντέν ανακοίνωσε ότι καταβαίνει και πάλι επικεφαλής της Αριστεράς, υπάρχουν ορισμένοι από το τοπικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που προτιμούν τη μετάβαση σε μια κυβέρνηση Πρασίνων και Αριστερών με σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό, για πρώτη φορά μετά το 1999. Ο καθηγητής Γιουν θεωρεί πάντως ως πιο ρεαλιστική τη συνέχιση ενός μεγάλου συνασπισμού.
Λείπουν τα μεγάλα θέματα διαφωνιών
Στις δημοσκοπήσεις του Ινστιτούτου Forsa του περασμένου Νοεμβρίου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα φτάνει στο 37%, το Σοσιαλδημοκρατικό στο 26%, η Αριστερά το 15% και οι Πράσινοι το 6%. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία έρχεται σε 9% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) φαίνεται να παραμένουν εκτός τοπικής βουλής. Με άλλα λόγια, τουλάχιστον αριθμητικά, συνασπισμός ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, τους Πράσινους και την Αριστερά είναι εφικτός. Εάν αποτελέσει και μετεκλογικό σενάριο θα σήμαινε για την τοπική πρωθυπουργό πρόωρο τέλος του κυβερνητικού προγράμματος, σχέδιο που ξεκίνησε με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα το 2012. «Με το SPD συνεργαστήκαμε καλά, θα ήταν δύσκολο να ανακοινώσει κανείς ότι όλα τινάχτηκαν στον αέρα».
Αλλά και η Ρέλινγκερ θεωρεί ότι έγινε καλή δουλειά στον μεγάλο συνασπισμό και ότι επέστρεψε ηρεμία μετά το χάος της διακυβέρνησης των Χριστιανοδημοκρατών με τους Φιλελεύθερους (FDP). Πάντως μεγάλα θέματα διαφωνιών δεν υπάρχουν, υπογραμμίζει ο Ούβε Γιουν. «Και όταν τα κόμματα δεν δημιουργούν κλίμα πόλωσης, η προσοχή πέφτει πάνω στους ανθρώπους», επισημαίνει. «Η Κραμπ Καρενμπάουερ χαίρει μεγάλης δημοτικότητας. Εναπόκειται στην αντιπολίτευση και το SPD να θέσουν τέτοια θέματα».
Πηγή: DW