Γερμανία: Αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% στο γ’ τρίμηνο – Τι λένε ο υπουργός Οικονομίας της χώρας και οι οικονομολόγοι

υπουργός

Απροσδόκητη  ανάπτυξη κατά 0,2% κατέγραψε το ΑΕΠ της Γερμανίας  το τρίτο τρίμηνο (Ιουλίου -Σεπτεμβρίου), με κύριο μοχλό τις υψηλότερες ιδιωτικές και δημόσιες καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, η  γερμανική  οικονομία” έτρεξε” με ελαφρώς υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης  από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους,  παρόλο που  οι ειδικοί εκτιμούσαν πως θα υπήρχε μικρή πτώση. Ταυτόχρονα ωστόσο, η Υπηρεσία διόρθωσε και τους υπολογισμούς της για το δεύτερο  τρίμηνο: αρχικά είχαν εκτιμήσει ότι η ύφεση θα κυμαινόταν στο 0,1%, αλλά τελικά έφθασε στο 0,3%. Συνολικά για το τρέχον έτος, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένει ύφεση 0,2%.

Η δήλωση του Ρόμπερτ Χάμπεκ

Τα σημερινά στοιχεία της Υπηρεσίας για το ΑΕΠ της Γερμανίας σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μάλιστα  Χάμπεκ περιέγραψε πάντως τα σημερινά στοιχεία ως «αχτίδα ελπίδας», παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι οι επιδόσεις της οικονομίας «απέχουν ακόμη πολύ από αυτό που χρειάζεται η χώρα».

«Η οικονομία αποδεικνύεται περισσότερο εύρωστη από ό,τι είχε προβλεφθεί και η τεχνική ύφεση που ανέμεναν κάποιοι τελικά δεν υπάρχει», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ   μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι απαιτούνται περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης, «επενδυτικά κίνητρα, προώθηση της καινοτομίας και μείωση της γραφειοκρατίας –  θα πρέπει να δράσουμε μαζί εδώ και να ενισχύσουμε την Γερμανία ως επιχειρηματικό κέντρο».

Από την πλευρά των οικονομολόγων, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ifo του Μονάχου Κλέμενς Φουστ εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος και δήλωσε πως 

προς το παρόν μπήκε φρένο στην πτωτική πορεία της γερμανικής οικονομίας , ενώ σημείωσε πως και στους δείκτες που ερευνά το Ifo, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες για τις εξελίξεις από ό,τι το προηγούμενο διάστημα. Την ίδια ώρα πάντως τόσο η Bundesbank όσο και το ΔΝΤ αναφέρουν ότι δεν διαφαίνεται πραγματική ανάκαμψη και παραπέμπουν στο γεγονός ότι οι οικονομίες των βιομηχανικών χωρών του κόσμου αναπτύσσονται ταχύτερα από αυτήν της Γερμανίας.

Exit mobile version