Γαλλογερμανικός «πόλεμος» για τις αναδιαρθρώσεις χρέους

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών επέκρινε τα γερμανικά σχέδια για επιβολή διαγραφών χρέους σε επενδυτές σε χώρες που συμμετέχουν σε προγράμματα διάσωσης, προειδοποιώντας πως το ζήτημα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για το Παρίσι στις συνομιλίες για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.

Ο Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε σε συνέδριο του Politico στη γαλλική πρωτεύουσα την Πέμπτη πως η Γαλλία είναι αντίθετη σε οποιοδήποτε «αυτόματο» μηχανισμό που θα ανάγκαζε τους ιδιώτες επενδυτές κρατικού χρέους να υποστούν ζημιές όταν μια χώρα ζητάει διάσωση. Σημείωσε πως αυτό το βήμα θα έκανε την ευρωζώνη πιο ευάλωτη και θα ενίσχυε τον ευρωσκεπτικιστικό λαϊκισμό.

«Πιστεύω σε πολιτικές και δημοκρατίες και στην υπευθυνότητα των εκλεγμένων κυβερνήσεων. Μπορώ να σας το εγγυηθώ, θα κάνετε δώρο στους ακραίους» τόνισε.

Η επίθεση από το Παρίσι πραγματοποιήθηκε αφότου η Άνγκελα Μέρκελ πέτυχε συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας με το κεντροαριστερό SPD, ανοίγοντας το δρόμο για την τέταρτη θητεία της στην καγκελαρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, πιέζει για ένα σύμφωνο με το Βερολίνο για την ενίσχυση της σταθερότητας του ενιαίου νομίσματος, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια μεγάλη διαπραγμάτευση ανάμεσα σε όλες τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης.

Αν και ένα σχέδιο για έναν μηχανισμό αυτόματης αναδιάρθρωσης του χρέους δεν συμπεριλαμβάνεται στην συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία, παρουσιάζεται εδώ και καιρό από το Βερολίνο ως ένα βασικό θεμέλιο για μια πιο ισχυρή ευρωζώνη.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε σε έκθεση του την περασμένη χρονιά ότι θα αναγκάσει τους επενδυτές να είναι πιο προσεκτικοί όταν αγοράζουν κρατικά ομόλογα από χώρα της ευρωζώνης, αυξάνοντας την πειθαρχεία των κρατών μελών και μειώνοντας το μέγεθος των διασώσεων με χρήματα των φορολογουμένων. Η ιδέα στηρίζεται με σθένος από την ολλανδική κυβέρνηση.

Η Ελλάδα είναι μέχρι τώρα η μόνη χώρα της ευρωζώνης που πέρασε από μια αναδιάρθρωση χρέους, με τους ιδιώτες επενδυτές να αποδέχονται κούρεμα πάνω από 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων το 2012.

Οι επικριτές των μέτρων, στους οποίους περιλαμβάνονται πολλοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, υποστηρίζουν πως αυτόματες διαγραφές, όπως οι επιμηκύνσεις ωριμάνσεων, θα δημιουργούσαν αυτό-εκπληρούμενους κύκλους κρίσεων και θα πυροδοτούσαν επενδυτικό πανικό.

Αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ιταλία, η οποία έχει το υψηλότερο λόγο χρέους προς το ΑΕΠ από οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης εκτός Ελλάδας, θα ήταν πιο ευάλωτη σε πιέσεις της αγοράς αν η αναδιάρθρωση χρέους γινόταν βασικό εργαλείο της ευρωζώνης στις διασώσεις κρατών μελών.

«Όλοι γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε κάτι για να αποτρέψουμε μη βιώσιμους σωρούς χρέους να μεταφέρονται από ιδιωτικούς ισολογισμούς στον ESM προτού αναδιαρθρωθούν» ανέφερε ο Λούκας Γκούτενμπεργκ στο Ινστιτούτο Ντελόρ στο Βερολίνο. «Το μεγάλο ερώτημα είναι πως θα φτάσουμε εκεί χωρίς να προκαλέσουμε πανικό στις αγορές».

Αν και η ιδέα είναι διχαστική, στις υπό εξέταση συμβιβαστικές προτάσεις περιλαμβάνονται η παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την λήψη αποφάσεων για αναδιαρθρώσεις και βήματα για την μετατροπή των δικαιωμάτων των ομολογιούχων, ώστε να μην δημιουργούνται μικρές ομάδες επενδυτών που αντιστέκονται στις ζημίες που έχει αποδεχθεί η πλειοψηφία.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, έχει δηλώσει πως αν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ένα πλαίσιο αναδιάρθρωσης χρέους, ο ESM «θα μπορούσε να προσφέρει μια ανάλυση βιωσιμότητας χρέους και να βοηθήσει στην οργάνωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα τους πιστωτές και τος οφειλέτες».

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έχει διακηρύξει σχέδιο στο οποίο οποιαδήποτε χώρα που ζητάει διάσωση πρέπει να δέχεται μια αυτόματη τριετή επιμήκυνση στην ωρίμανση των ομολόγων για να αποφύγει τη χρήση πόρων διάσωσης για την αποπληρωμή του χρέους της.

Την ιδέα αυτή έχει απορρίψει ο κ. Ρέγκλινγκ. Αναλυτές προειδοποιούν ότι μπορεί να οδηγήσει τους επενδυτές να ξεφορτωθούν τα ομόλογα μιας προβληματικής χώρας προτού ζητήσει διάσωση εν μέσω φόβων ότι δεν θα πληρωθούν έγκαιρα.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


Exit mobile version