Καθώς απομένει μόλις μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, οι τέσσερις κυριότεροι υποψήφιοι, που δίνουν μάχη στήθος με στήθος αφού οι αποστάσεις που τους χωρίζουν είναι πολύ μικρές, εντείνουν τις προσπάθειές τους για να πείσουν τους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.
Ο ανεξάρτητος κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν κυνηγούν την πρώτη θέση. Τρίτος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έρχεται ο Φρανσουά Φιγιόν των Ρεπουμπλικάνων, ο οποίος όμως νοιώθει την ανάσα του Ζαν-Λικ Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς. Οι διαφορές και των τεσσάρων είναι πολύ μικρές: από τρεις μέχρι έξι μονάδες, κάτι που, αν ληφθεί υπόψη και το περιθώριο λάθους των δημοσκοπήσεων, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκπλήξεις.
Στο “γρίφο” έρχεται να προστεθεί και ο αριθμός-ρεκόρ των αναποφάσιστων: ένας στους τρεις Γάλλους δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον υποψήφιο θα προτιμήσει ή μπορεί να αλλάξει γνώμη την τελευταία στιγμή. Για τους αναλυτές, ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών προτρέπει τους ψηψοφόρους να επιλέξουν “τον λιγότερο κακό υποψήφιο που έχει κάποια ελπίδα” να εκλεγεί, όπως υποστηρίζει ο Μισέλ Μπαλινσκί του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS).
Σε μια χώρα που έχει σημαδευτεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την υψηλή ανεργία και την αναιμική οικονομία των τελευταίων ετών, οι ψηφοφόροι μοιάζουν αποπροσανατολισμένοι, με αφορμή και τα πολιτικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα. Έτσι, οι δεξιοί ψηφοφόροι παρακολούθησαν την “πτώση” του φαβορί, του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, με αφορμή την υπόθεση της αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του. Ο Φιγιόν, που έκανε την έκπληξη κερδίζοντας με περίπατο τις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων, βλέπει το ποσοστό του να έχει πέσει στο 18-20% και επιπλέον δεν έχει κάποια “δεξαμενή” για να αντλήσει ψήφους από τους αναποφάσιστους. Το ενδεχόμενο να περάσει στον δεύτερο γύρο είναι μάλλον απίθανο και θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από το αν ο Μακρόν και η Λεπέν θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη δυναμική τους, εξήγησε ο Εμανουέλ Ριβιέρ, ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων Kantar Sofres.
Στην τελική ευθεία, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κινητοποιήσει τους Καθολικούς και συντηρητικούς ψηφοφόρους. Οι υποστηρικτές του Φιγιόν εκτιμούν επίσης ότι η ραγδαία άνοδος του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις δημοσκοπήσεις θα μπορούσε να αποδειχθεί θετική για τους Ρεπουμπλικάνους: να κινητοποιήσει και πάλι τους δεξιούς ψηφοφόρους.
Ο Μελανσόν από την πλευρά του εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος. Σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Le Parisien, διαβεβαιώνει ότι “θα περάσει στον δεύτερο γύρο”. Αντικρούει επίσης την “κατηγορία” ότι πρόσκειται στην άκρα αριστερά και δηλώνει ότι είναι ένας “παθιασμένος” πολιτικός που δεν υποτάσσεται στην καπιταλιστική και φιλελεύθερη καθεστηκύια τάξη.
Την ίδια ώρα, ο “βενιαμίν” των υποψηφίων, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν, δείχνει ότι δεν θέλει να ρισκάρει. Ο πολιτικός που δηλώνει ότι δεν είναι “ούτε αριστερός, ούτε δεξιός” και ενσαρκώνει την “ανανέωση”, τουλάχιστον για τους υποστηρικτές του, συνεχίζει μια “ήρεμη και αποφασιστική” προεκλογική εκστρατεία για να έρθει “σε επαφή με τους Γάλλους”.
Η Λεπέν, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα περάσει στον δεύτερο γύρο αλλά εκεί θα ηττηθεί από τον αντίπαλό της, επιτέθηκε κατά μέτωπο στον Μακρόν το Σάββατο, λέγοντας ότι με αυτόν στην εξουσία “θα πάει μπροστά ο ισλαμισμός”. Κάλεσε επίσης τους υποστηρικτές της να κινητοποιηθούν: “Ο καθένας από εσάς θα πρέπει να πείσει έναν ανεξάρτητο ή να πάρει από το χέρι κάποιον που σκοπεύει να μην ψηφίσει. Σπρώξτε δυνατά τις πύλες του προεδρικού μεγάρου!” τους προέτρεψε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ