Quantcast
Γαλλία: Ριζικές τομές στα εργασιακά - enikonomia.gr
share

Γαλλία: Ριζικές τομές στα εργασιακά

δημοσιεύτηκε:

Χλιαρά αντιδρούν, παρά την απογοήτευσή τους, τα γαλλικά συνδικάτα στη βαθιά τομή του εργατικού δικαίου που δρομολογεί ο Πρόεδρος Μακρόν. Μέχρι στιγμής μόνο το CGT ανακοίνωσε κινητοποιήσεις για τις 12 Σεπτεμβρίου.

Από τη μέρα της εκλογής του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέφευγε επιμελώς δημοσιογραφικές ερωτήσεις αναφορικά με την εσωτερική πολιτική και συγκεκριμένα το θέμα της ανεργίας. Υπό την πίεση και της πτώσης της δημοτικότητάς του ο Γάλλος Πρόεδρος παρουσίασε χθες, δια στόματος του πρωθυπουργού Εντουάρντ Φιλίπ, τα φιλόδοξα σχέδιά του για τη μεταρρύθμιση του γαλλικού εργατικού δικαίου.

«Δημιουργούμε ένα μηχανισμό διασφάλισης με νέες εγγυήσεις σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός», προσθέτοντας: «Μια επιχείρηση δεν πρέπει πρώτα να περιέλθει σε δύσκολη οικονομική κατάσταση για να λάβει μέτρα. Πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβει πρωτοβουλίες άμεσα όταν προκύψει πρόβλημα. Στον διάλογο με τα συνδικάτα η κάθε πλευρά εξέφρασε χωρίς περιορισμούς τις θέσεις της. Υπάρχουν διαφορές, τις οποίες λαμβάνουμε υπόψη».

Απογοητευμένα τα συνδικάτα από τα σχέδια Μακρόν


Με τη μεταρρύθμιση του Προέδρου Μακρόν αποδυναμώνεται ο ρόλος των συνδικάτων στις επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι ή οι εκπρόσωποί τους μέσα σε μια επιχείρηση θα μπορούν από εδώ και στο εξής να διαπραγματεύονται με τον εργοδότη απευθείας χωρίς την απαραίτητη παρουσία συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ταυτόχρονα η μεταρρύθμιση χαλαρώνει την προστασία εργαζομένων σε περίπτωση απόλυσης, ενώ θέτει πλαφόν στις σχετικές αποζημιώσεις.

Η γαλλική κυβέρνηση κάνει λόγο για «ισορροπημένη μεταρρύθμιση». Πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση της ανεργίας, η οποία αγγίζει το 10%, είναι δηλαδή διπλάσια από ότι στη Γερμανία. Την ίδια στιγμή η νεανική ανεργία στη Γαλλία ξεπερνά το 23%. Ο Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί ότι με την ελαστικοποίηση του Εργατικού Δικαίου θα καταπολεμήσει σχετικά σύντομα το χρόνιο πρόβλημα ανεργίας που αντιμετωπίζει η Γαλλία.

Στην παρουσίαση της μεταρρύθμισης η υπουργός Εργασίας Μιριέλ Πενικό αναφέρθηκε στην αρνητική επίδραση της αβεβαιότητας μικρομεσαίων επιχειρήσεων που επιδιώκουν είτε να προσλάβουν είτε να απολύσουν εργαζόμενους: «Όλοι όσοι γνωρίζουν τεχνίτες, αγρότες και μικρές επιχειρήσεις ξέρουν το πρόβλημα των προσλήψεων. Για τον λόγο αυτό βάζουμε μια τάξη στις αποζημιώσεις και τον τρόπο υπολογισμού της, τα οποία εξασφαλίζουν περισσότερη διαφάνεια σε περίπτωση που προκύψουν διαφορές».

Την ώρα που οι εργοδότες αποτιμούν θετικά τη μεταρρύθμιση του Εργατικού Δικαίου, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εμφανίζονται απογοητευμένες. Ενδεικτικό είναι ωστόσο ότι από τα μεγάλα συνδικάτα μόνο το CGT ανακοίνωσε μέχρι στιγμής κινητοποιήσεις κατά της πρώτης μεγάλης μεταρρύθμισης Μακρόν για τις 12 Σεπτεμβρίου. «Επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του γαλλικού συνδικάτου.


Πηγή: Deutsche Welle

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.