Γαλλία: Νέα απεργία για το συνταξιοδοτικό -Τι λένε τα συνδικάτα και ποιο είναι τα επόμενο βήμα του Μακρόν

Γαλλία

AP

Νέες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα, Τετάρτη οι πολίτες της Γαλλίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη νέα μεταρρύθμιση που θέλει να φέρει η κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό.

Το coliseunews.com, υπενθυμίζει πως ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ευελπιστεί πως το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει το σχέδιό του για την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά επιπλέον 2 χρόνια δηλαδή στα 64 έτη και πως αυτό θα εφαρμοστεί πριν από τον Απρίλιο.

«Ο πραγματικός αγώνας ξεκινά τώρα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου FO στο διυλιστήριο Donges της δυτικής Γαλλίας, Μαρίν Γγκουλλοτίν  (Marin Guillotin). « Χρησιμοποιούμε το μόνο μέσο που μας απομένει και αυτό είναι η απεργία. Δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε» συμπλήρωσε.

Πάντως η κυβέρνηση επιμένει πως το εν λόγο σχέδιο είναι αναγκαίο για  να μην ξεμείνει από χρήματα το συνταξιοδοτικό σύστημα. «Μπορώ να καταλάβω ότι πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να εργαστούν επιπλέον 2 χρόνια αλλά είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος», δήλωσε η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορνμιλώντας  στο France 5 TV.

Το επόμενο βήμα του Μακρόν

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν δεν έχει συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία για να περάσει το νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο . Ωστόσο η κυβέρνησή του μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές συνταγματικές διατάξεις για να θεσπίσει τη νομοθεσία παρακάμπτοντας την Κάτω Βουλή. Οι ηγέτες όμως των συνδικάτων τον έχουν προειδοποιήσει να μην το κάνει. Η εφαρμογή του σχεδίου του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό θα πυροδοτούσε ακόμη μια κρίση, είπε ο αρχηγός της CGT, Philippe Martinez. Η Γερουσία ενδέχεται να υιοθετήσει εν μία νυκτί το άρθρο 7 του νομοσχεδίου που προωθεί το  ηλιακό όριο συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η πρόταση του Μακρόν να εργάζονται οι Γάλλοι πολίτες περισσότερα χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους είναι βαθιά αντιδημοφιλής, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. «Αυτή η μεταρρύθμιση είναι άδικη» είπε η εργαζόμενη που ασχολείται με τα δημόσια οικονομικά στην πόλη Pont Audemer της Νορμανδίας, Aurelie Herkous.

«Ο Μακρόν δίνει φορολογικά δώρα σε εταιρείες… πρέπει να σταματήσει να επιτίθεται κάθε φορά στους ίδιους ανθρώπους» συμπλήρωσε. Από την πλευρά του το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της Γαλλίας, το CFDT  δεν έχει δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει στις απεργίες αυτές και επεσήμανε πως θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλου είδους μορφές διαμαρτυρίας για το συνταξιοδοτικό.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Απεργούν εκ νέου σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρένα  και  στο μετρό του Παρισιού, όπως γνωστοποίησαν οι εταιρείες μεταφορών SNCF και RATP. Ωστόσο το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως διακοπές δρομολογίων των παραπάνω θα είναι λιγότερες σε σχέση με τις χθεσινές.

Η δήλωση του συνδικάτου CGT

Την Τετάρτη, 8 Μαρτίου « είναι μια σημαντική μέρα κινητοποίησής » είπε την Τρίτη, 7 Μαρτίου ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT Φιλίπ Μαρτινέζ στο τηλεοπτικό σταθμό BFM.TV και πρόσθεσε πως η συμμετοχή ενδέχεται να είναι πιο μεγάλη από την προηγούμενη. Επίσης γνωστοποίησε πως την Πέμπτη κατεβαίνουν στους δρόμους και οι μαθητές και πως το Σάββατο θα γίνει νέα γενική κινητοποίηση για το θέμα αυτό.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι  των συνδικάτων της Γαλλίας προέτρεψαν τον Μακρόν να αποσύρει την μεταρρύθμιση αυτή επισημαίνοντας πως εάν δεν γίνει αυτό, τότε η κατάσταση θα επιδεινωθεί και άλλο.

 

Η χθεσινή απεργία

Ιστορικό ρεκόρ συμμετοχής έσπασαν οι συγκεντρώσεις που έγιναν χθες στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό. Τέτοια συμμετοχή έχει να καταγραφεί εδώ και 61 χρόνια σύμφωνα με τα συνδικάτα αλλά και την αστυνομία. Υπενθυμίζεται πως χθες ολόκληρη η χώρα βρισκόταν σε απεργιακό κλοιό λόγω συνταξιοδοτικού. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 10.000 περισσότεροι διαδηλωτές συμμετείχαν χθες την Τρίτη στην κινητοποίηση σε ολόκληρη τη χώρα από 1,27 εκατ. που ήταν στις 31 Ιανουαρίου. Πάντως ο μεγαλύτερος αριθμός συγκεντρώσεων για την κινητοποίηση ήταν μεταξύ άλλων στην Μασσαλία, όπως αυτό μετέδωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Δυναμικό παρών στην απεργία έδωσαν περισσότερο οι εργαζόμενοι σε βιομηχανικούς τομείς, οι οδηγοί φορτηγών αλλά και οι συλλέκτες απορριμμάτων.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  της χώρας επικαλούμενα στοιχεία του Συνδικάτου  CGT ανέφεραν πως 700.000 ήταν ο αριθμός των διαδηλωτών στο Παρίσι. Ωστόσο η αστυνομία είπε πως ο αριθμός άγγιξε τις  81.000.

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version