Σε μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να προβούν στις 26 Ιανουαρίου οδηγοί ταξί, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, εκπαιδευτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι της Γαλλίας.
Ειδικότερα, η απεργία των ταξί συμπίπτει με τις κινητοποιήσεις 5,6 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς τελούν υπό καθεστώς λιτότητας από τον Ιούλιο του 2010, ενώ πολλά συνδικάτα κήρυξαν την απεργία προκειμένου οι εργαζόμενοι του δημοσίου τομέα να διεκδικήσουν αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης. Ακόμη στην απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, διότι η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC) ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν αύριο προληπτικά το 20% των πτήσεών τους.
«Αύριο αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στις πτήσεις αλλά και στις μετακινήσεις στο Παρίσι και στα περίχωρά του, λόγω των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων. Η απεργία των οδηγών ταξί αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία, ιδίως στην πρωτεύουσα και περιμετρικά των δύο αεροδρομίων της Ρουασί και Ορλί. Χιλιάδες οδηγοί έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την χώρα για να διαμαρτυρηθούν κατά της καταστρατήγησης από τους ανταγωνιστές τους του τομέα των μισθωμένων οχημάτων με σοφέρ (VTC).Η κατάσταση θα είναι τεταμένη» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου ενός εκ των δύο συνδικάτων που διοργανώνουν την κινητοποίηση, Καρίμ Ασνούν στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στην απεργία η συμμετοχή ενδέχεται να είναι πολύ μεγάλη αλλά και πολύ σκληρή» προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής εταιρείας Taxis G7, Σερζ Μετς.
Ταυτόχρονα τόσο στο Παρίσι όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πολλοί εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα μέτρα μεταρρύθμισης των κολεγίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας τους. Εκτός της πτώσης της αγοραστικής δύναμης, τα συνδικάτα καταγγέλλουν την απώλεια θέσεων εργασίας στους τομείς – κλειδιά του δημοσίου τομέα.
Υποστηρίζεται ότι αν και εξαγγέλθηκαν θέσεις εργασίας στους τομείς της ασφάλειας για το 2016, μετά τις επιθέσεις του περασμένου έτους, έχουν χαθεί συνολικά 150.000 θέσεις εργασίας σε δημόσια σχολεία από το 2007. Επίσης υπάρχει και ανάγκη να δημιουργηθούν πραγματικές θέσεις εργασίας κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία.