Γαλλία: Ένταση από αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις χωρίς έγκριση της Βουλής

Μεγάλη ένταση στη γαλλική εθνοσυνέλευση προκάλεσε η απόφαση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης της χώρας να υιοθετήσει με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ψηφοφορία στην εθνοσυνέλευση,  ένα σημαντικό νομοσχέδιο που αφορά, μεταξύ άλλων, στη διεύρυνση της δυνατότητας απασχόλησης τις Κυριακές και τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων. 

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει διχάσει και το κυβερνητικό στρατόπεδο, προκάλεσε σήμερα κατακραυγή στην Εθνοσυνέλευση.

Σε μία τεταμένη συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς επισημοποίησε την πρόθεσή του, να προσφύγει στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει να εγκριθεί και να υιοθετηθεί από το υπουργικό συμβούλιο το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Πρέπει να προχωρήσουμε έχοντας ως γνώμονα το συμφέρον των Γάλλων. Είναι επιτακτικό. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μου για μεταρρυθμίσεις παραμένει ακέραιη» τόνισε ο ίδιος, ενώ υπερασπίστηκε μία «επιλογή αποτελεσματικότητας», όπως την αποκάλεσε. 

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι βουλευτές της δεξιάς αντιπολίτευσης και της κομμουνιστικής αριστεράς αποχώρησαν από την αίθουσα.

Άκρως επικριτικός., ο επικεφαλής της πτέρυγας των κομμουνιστών, Αντρέ Σασέν, κατηγόρησε τον Βαλς ότι «καταπατά τη δημοκρατία σε αυτήν την χώρα».

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Exit mobile version