Ημέρα σφοδρών κινητοποιήσεων η σημερινή στη Γαλλία, όπου εργατικά συνδικάτα και νεολαίοι κατέβηκαν μαζί στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά του νέου εργατικού νόμου που προτείνει η αρμόδια υπουργός Μιριάμ Ελ Κομρί και ο οποίος διευκολύνει τις απολύσεις εργαζομένων. Ο επίμαχος νόμος συντάχθηκε με τη συνεργασία του πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς και την υποστήριξη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.
Εκτός από τους πολυάριθμους διαδηλωτές τους δρόμους «πλημμύρισαν» και άνδρες της αστυνομίας για την καταστολή επεισοδίων, οι οποίοι συγκρούστηκαν με διαδηλωτές στις πόλεις Ναντ και Ρεν. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, περί τα δέκα άτομα συνελήφθησαν στο Παρίσι, όπου οι διαδηλωτές κατέβηκαν στον δρόμο κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «θέλουμε κάτι καλύτερο» ή «ένα τεράστιο βήμα προς τον 19ο αιώνα», διαμαρτυρόμενοι για τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει ο επίμαχος νόμος.
Είναι προγραμματισμένες περί τις 250 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, σε συνδυασμό με πολλές απεργίες σε αεροδρόμια, τρένα και άλλες υπηρεσίες. Νωρίς το πρωί οι ουρές των αυτοκινήτων γύρω από το Παρίσι έφθαναν συνολικά στα 450 χλμ. Παράλληλα πολλά σχολεία, λύκεια και πανεπιστήμια έκλεισαν τις πόρτες τους.
Τεστ για την κυβέρνηση
Η σημερινή ημέρα αποτελεί τεστ για τη γαλλική κυβέρνηση αλλά και για τους νεολαίους που στοιχηματίζουν να κατεβάσουν στους δρόμους περισσότερους διαδηλωτές από τις 200.000 που είχαν κατορθώσει να κινητοποιήσουν στις 9 Μαρτίου.
Ο επίμαχος νόμος πρόκειται να εξετασθεί στη Βουλή στις 3 Μαΐου. Οι διαφωνούντες χαρακτηρίζουν τον νόμο τοξικό όσο και εάν διορθωθεί, ζητώντας να αποσυρθεί. Η γαλλίδα υπουργός Εργασίας προσπάθησε και πάλι σήμερα να πείσει ότι είναι «δίκαιος και απαραίτητος για τη μείωση της ανεργίας».
Γεγονός είναι ότι η Γαλλία δεν είναι από τις ευκολότερες χώρες για μεταρρυθμίσεις. Η δυσκολία αυτή αυξάνεται σήμερα εξαιτίας εντός προέδρου που βιώνει το δικό του «Βατερλό» ύστερα από την απόφαση να ακυρώσει την αναθεώρηση του Συντάγματος για τα μέτρα κατά της τρομοκρατίας και μιας κυβέρνησης που μοιάζει να πνέει τα λοίσθια.
Πηγή: DW