Quantcast
G20: Τι ζητούν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Κινέζος Πρόεδρος για τα τρόφιμα και την ενέργεια - enikonomia.gr
share

G20: Τι ζητούν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και ο Κινέζος Πρόεδρος για τα τρόφιμα και την ενέργεια

δημοσιεύτηκε:

Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως θα πρέπει να “αφήσουν το εμπόριο να κάνει τη δουλειά του”, επεσήμανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργίεβα απευθυνόμενη στους ηγέτες της G20 κατά τη Σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στην Ινδονησία.

Παράλληλα επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή 345 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, του υψηλού πληθωρισμού και των κλιματικών καταστροφών.

«Η άρση των εμποδίων, κυρίως για τα τρόφιμα και τα λιπάσματα, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην αντιμετώπιση των δεινών εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων», υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον προστατευτισμό να εδραιωθεί και στον κόσμο να διαχωριστεί σε ξεχωριστά μπλοκ», πρόσθεσε.

Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί εδώ και καιρό κατά της διάσπασης της παγκόσμιας οικονομίας σε μπλοκ των οποίων θα ηγούνται οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι από τη μία και η Κίνα και άλλες χώρες από την άλλη, εξηγώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στην υιοθέτηση διαφορετικών τεχνολογικών και ρυθμιστικών προτύπων και θα εντείνει τον εμπορικό προστατευτισμό.

Υπάρχει ακόμη χρόνος να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση και «να αποφύγουμε να καταλήξουμε κοιμισμένοι σε έναν κόσμο που θα είναι πιο φτωχός και λιγότερο ασφαλής», εκτίμησε η Γκεοργκίεβα.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανέλαβε εξάλλου το αίτημά της προς τις χώρες της G20 να επιταχύνουν τις προσπάθειες να προσφέρουν ελάφρυνση του χρέους στις πιο φτωχές χώρες που έχουν πληγεί από την πανδημία covid-19, τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον πληθωρισμό.

 

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι κάλεσε τους ηγέτες της  G20 να αντιταχθούν “στην εργαλειοποίηση” των τροφίμων και της ενέργειας

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι κάλεσε τους ηγέτες της  G20  να αντιταχθούν “στην εργαλειοποίηση” των τροφίμων και της ενέργειας και ζήτησε να υπάρξει ενότητα των χωρών.

«Πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε πολιτικοποίηση, εργαλειοποίηση, χρήση ως όπλου των διατροφικών και ενεργειακών θεμάτων», δήλωσε ο Σι  στο πλαίσιο της  Συνόδου κορυφής της G20 που διεξάγεται στην Ινδονησία. Παράλληλα ζήτησε την άρση των κυρώσεων, όπως αυτές που έχουν υιοθετηθεί από πολλές χώρες εναντίον της Ρωσίας.

Εξάλλου ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των πιο ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο των επιτοκίων, που εφαρμόστηκε για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία άνοδος των τιμών.

«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής και να σταθεροποιήσουν τα χρέη σε βιώσιμο επίπεδο», επισήμανε.

Ωστόσο ο Σι ζήτησε να υπάρξει ενότητα μεταξύ των μελών της G20. «Όλες οι χώρες πρέπει να αντικαταστήσουν τη διχόνοια με την ενότητα, την αντιπαράθεση με τη συνεργασία και τον αποκλεισμό με τη συμπερίληψη», υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε σειρά παγκόσμιων εξελίξεων που εξακολουθούν «να δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις για την ανάπτυξή μας», όπως η πανδημία της covid-19, η ολοένα και πιο εύθραυστη παγκόσμια οικονομία, οι γεωπολιτικές εντάσεις καθώς και η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

«Κανείς δεν πρέπει (…) να δημιουργεί μια μικρή αυλή με ψηλούς τοίχους ή κλειστές και αποκλειστικές ομάδες», σημείωσε ο Κινέζος πρόεδρος, μια δήλωση που θεωρήθηκε ότι απευθυνόταν προς τις ΗΠΑ, τις οποίες το Πεκίνο έχει επανειλημμένα κατηγορήσει ότι δημιουργούν συμμαχίες.

Τέλος, ο Σι τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Αφρικανικής Ένωσης στη G20.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.