Η τελική διακήρυξη της συνάντησης κορυφής της ομάδας των 20 αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του κόσμου, που ξεκινά σήμερα, θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ θα βρίσκεται πια στο δρόμο της επιστροφής για τη χώρα του. Η παρουσία του, έστω και για μια ημέρα, αναμένεται να επισκιάσει τις εργασίες της συνόδου που γίνεται για πρώτη φορά σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Οικοδεσπότης ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, ο οποίος φιλοδοξεί να παρουσιάσει τα προβλήματα αλλά και τα αιτήματα των χωρών της ηπείρου του για περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες και μεγαλύτερη δικαιοσύνη.
Παρά τις επιδιώξεις των διοργανωτών, η εμπορική πολιτική «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να μονοπωλήσει τη συνάντηση κορυφής. Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, προειδοποίησε για μια ακόμη φορά ότι οι δασμοί και οι εμπορικές διενέξεις προκαλούν συρρίκνωση του παγκόσμιου εμπορίου. «Διαφαίνονται οι επιπτώσεις στην οικονομία που θα έχουν αυτά τα μέτρα», επισήμανε. «Στη χειρότερη περίπτωση θα καταγραφεί συρρίκνωση κατά 0.5% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή είναι η εκτίμησή μας, την οποία μοιραζόμαστε με όποιους ενδιαφέρονται για θέματα εμπορίου».
Στο Μπουένος Άιρες, η καγκελάριος Μέρκελ και πολλοί άλλοι επιδιώκουν να υπερθεματίσουν για ένα δίκαιο και ελεύθερο εμπόριο. Έτσι όπως εξελίσσονται όμως τα πράγματα, η συνάντηση των G20 θα μετατραπεί σε «Όλοι εναντίον του Τραμπ». Πριν λίγες ημέρες, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ευχαριστιών, ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε ότι από την έκβαση της διμερούς συνάντησής του με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της G20 θα εξαρτηθεί εάν θα επιβάλει επιπλέον δασμούς ύψους 250 δις δολαρίων.
Η οπτική γωνία του Νότου
Από πλευράς Ε.Ε, παραμένει αμφίβολο εάν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον Αμερικανό πρόεδρο για θέματα εμπορίου που απασχολούν την Ένωση. Εκτός όμως από το «σόου Τραμπ», όπως Ευρωπαίοι διπλωμάτες αποκαλούν το αναμενόμενο «θέαμα» γύρω από τον αμερικανό πρόεδρο, πολλές συζητήσεις θα γίνουν για θέματα όπως καλύτερες ευκαιρίες εκπαίδευσης για νέους και εργαζόμενους, ιδιαίτερα στην Αφρική στη βάση του «Συμφώνου για την Αφρική», που αποφασίστηκε πέρυσι στο Αμβούργο, στη συνάντηση των G20. Βέβαια, ο Αργεντινός διπλωμάτης Πέδρο Βιλάγκρα Ντελγκάντο, που προετοίμασε την συνάντηση κορυφής με άλλους 19 συναδέλφους του, θεωρεί ότι το «Σύμφωνο για την Αφρική» θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στη Λατινική Αμερική.
«Θέλουμε να δείξουμε στην G20 την οπτική γωνία του Νότου, την προοπτική μιας χώρας που αναπτύσσεται διότι αυτό είμαστε, που καταγράφεται και στις προτεραιότητές μας». Οι Αργεντινοί διοργανωτές ελπίζουν ότι στο τέλος οι ηγέτες των 20 χωρών, που όλοι μαζί εκπροσωπούν το 80% της παγκόσμιας οικονομίας, θα καταφέρουν, παρά τον Ντόναλντ Τραμπ, να έρθουν πιο κοντά.
Πηγή: Deutsche Welle