Quantcast
Φυσικό αέριο- Τουρκία: Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο- Τουρκία: Τι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης

δημοσιεύτηκε:

Σύνοδος Κορυφής για το φυσικό αέριο θα γίνει στις 14 και 15 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Ενέργειας της Χώραας, Φατίχ Ντονμέζ. Όπως είπε, στη Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, θα συμμετέχουν οι χώρες που παρέχουν φυσικό αέριο και οι ευρωπαϊκές χώρες που καταναλώνουν αέριο.

«Θα φέρουμε μαζί χώρες που παρέχουν αέριο από τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Κασπία και τη Μέση Ασία με καταναλώτριες χώρες από την Ευρώπη», τόνισε ο Ντονμέζ.

Η Τουρκία

Η Τουρκία που έχει λίγες ποσότητες πετρελαίου και αερίου, εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, καθώς και από εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νιγηρία και την Αλγερία για το αέριό της.

Υπενθυμίζεται πως τον Οκτώβριο ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία, μετά τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους ρωσικούς αγωγούς αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική θάλασσα.

Ορισμένες δυτικές πρωτεύουσες ανησυχούν πως ένας τουρκικός κόμβος που θα περιλαμβάνει ρωσικό αέριο θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να καμουφλάρει εξαγωγές που υπόκεινται στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Τουρκία έχει την υποδομή και την εμπειρία στο εμπόριο αερίου και οι αρχές κάνουν βήματα προκειμένου να γίνει ένας κόμβος όπου θα ορίζονται οι περιφερειακές τιμές αναφοράς, είπε ο Ντονμέζ.

« Ο στόχος μας είναι να φέρουμε μαζί χώρες που εφοδιάζουν και που καταναλώνουν αέριο και να γίνουμε το κέντρο εμπορίας αερίου όπου θα τίθεται η τιμή αναφοράς του αερίου », είπε ο Ντονμέζ αφού προηγουμένως είχε ανακοινώσει ξεχωριστά μια δεκαετή συμφωνία αερίου με το Ομάν.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.