Quantcast
Φυσικό αέριο: Γιατί σκαρφάλωσε η τιμή του στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Γιατί σκαρφάλωσε η τιμή του στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών

δημοσιεύτηκε:

Σε υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 μηνών” σκαρφάλωσε” σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο  λόγω του ότι  οι διακοπές στη Νορβηγία συμπιέζουν την προσφορά του.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το www.barchart.com η τιμή του φυσικού αερίου ανήλθε στις  3.42 μμ ώρα Ελλάδας στο 36,665 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 7,14% από 34,233 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν χθες στο κλείσιμο.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως το υψηλότερο επίπεδο που άγγιξε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 38.700 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνεται δε πως  στις αρχές Δεκεμβρίου 2023 η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκονταν σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στα 38,56 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Μάλιστα το oilprice.com αναφέρει πως σήμερα το πρωί η τιμή για τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης στην Ολλανδία (TTF Gas Futures) αυξήθηκε κατά 10,4% και ανήλθε στα 37,78 ευρώ ανά μεγαβατώρα  (ή αλλιώς 40,94 δολάρια).  Αυτό συνέβη λόγω της απότομης πτώσης των ροών φυσικού αερίου στη Νορβηγία . Πάντως αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που  έχει να καταγραφεί από τον Δεκέμβριο για φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Δείτε παρακάτω τον σχετικό πίνακα του www.barchart.com

Ο υπεράκτιος κόμβος Sleipner Riser

Ο υπεράκτιος κόμβος Sleipner Riser έκλεισε καθώς σταμάτησε τη λειτουργία του στο τεράστιο εργοστάσιο επεξεργασίας φυσικού αερίου  Nyhamna της Νορβηγίας  όπως δήλωσε στο Reuters ο χειριστής του αγωγού Gassco σύμφωνα με το oilprice.com . Για το θέμα αυτό μίλησε στο Reuters  ο επικεφαλής των λειτουργιών του συστήματος αγωγών στο Gassco  Άλφρεντ Χάνσεν. Όπως είπε υπήρξαν την Κυριακή κάποια προβλήματα στην πλατφόρμα Sleipner Riser. Υπενθυμίζεται πως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την πτώση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ η Νορβηγία έγινε ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.