Το μεγαλύτερο πεδίο με φυσικό αέριο στον κόσμο αναπτύσσουν Γαλλία και Ιταλία με το Κατάρ.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κατάρ, επελέγη ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ως δεύτερος ξένος εταίρος, μετά τη γαλλική TotalEnergies για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στον κόσμο.
“Είμαι στην ευχάριστη θέση σήμερα (…) να ανακοινώσω πως η Eni επελέγη ως εταίρος σε αυτό το μοναδικό στρατηγικό σχέδιο” στον κόσμο, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του Κατάρ και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Energy (QE), Σάαντ Σερίντα Αλ-Κάαμπι, σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα.
Στο πλαίσιο μιας κοινοπραξίας με τον κολοσσό των υδρογονανθράκων του Κατάρ, η Eni παίρνει ένα μερίδιο λίγο πάνω από το 3% του σχεδίου North Field East (NFE), αξίας άνω των 28 δισ. δολαρίων και έχει σκοπό την αύξηση κατά 60% της παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της χώρας του Κόλπου μέχρι το 2027.
Το μερίδιο της TotalEnergies, η συμφωνία της οποίας έως το 2054 με την QE ανακοινώθηκε στις 12 Ιουνίου, θα είναι πιο σημαντικό, στο 6,25%, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της Πατρίκ Πουγιανέ. Η πιο σημαντική συμφωνία της γαλλικής εταιρίας με το Κατάρ συνεισφέρει στο να αντισταθμισθεί η αποχώρησή της από τη Ρωσία, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η υπογραφή
Μια τρίτη υπογραφή αναμένεται να ανακοινωθεί σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο, Δευτέρα, μετά τις συνομιλίες που ξεκίνησαν το 2019. Η συμμετοχή ξένων εταιριών αναμένεται να φθάσει περίπου το 25%.
Το σχέδιο North Field East (NFE), του οποίου η παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει το 2026, προβλέπει την επέκταση του εξωχώριου πεδίου “Βόρειο Πεδίο”, του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, που το Κατάρ μοιράζεται με το Ιράν. Το Βόρειο Πεδίο αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των γνωστών αποθεμάτων φυσικού αερίου στον κόσμο, σύμφωνα με την QE. Εκτείνεται κάτω από τη θάλασσα μέχρι την ιρανική επικράτεια, όπου οι προσπάθειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας για να εκμεταλλευθεί το μερίδιό της από το κοίτασμα αυτό παρεμποδίζονται από τις διεθνείς κυρώσεις.
Το Κατάρ είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, και “η λιγότερο ακριβή πηγή εφοδιασμού αυτή την ώρα”, διευκρίνισε ο αναλυτής του γραφείου Wood Mackenzie, Ντάνιελ Τόλεμαν. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εισαγωγείς LNG σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές έναντι του ρωσικού αέριου. Η Eni ανακοίνωσε προχθές, Παρασκευή, πως η Gazprom παρέδωσε μόνο το 50% του αερίου που της είχε ζητήσει ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός.