FT: «Βαλτώνουν» οι διαπραγματεύσεις για τον «φόρο Τόμπιν»

Η ήδη εξασθενημένη προσπάθεια της Ευρώπης να εισάγει φόρο επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών, δέχθηκε ένα ακόμα πλήγμα, καθώς αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πως τους τελευταίους έξι μήνες ελάχιστη πρόοδος έχει επιτευχθεί, παρά το ότι τον Δεκέμβριο οι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν προθεσμία μέχρι τον Ιούνιο για επίτευξη συμφωνίας αναφέρουν οι Financial Times.

Οι εργασίες για τον φόρο, γνωστό ως FTT, παραπαίουν από τότε που ηΕσθονία, στα τέλη του προηγούμενου έτους, αποχώρησε από το κλαμπ των 11 χωρών που είχαν δεσμευτεί να τον εφαρμόσουν.

Η αποχώρηση της Εσθονίας έφερε την ομάδα των χωρών αυτών κοντά στο όριο των εννέα κυβερνήσεων που θα πρέπει να συμμετέχουν, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Το Βέλγιο και η Σλοβενία επίσης αμφιταλαντεύονται ως προς την προσήλωσή τους στην πρωτοβουλία, την οποία προωθεί η Γαλλία.

Σύμφωνα με έκθεση της 2ας Ιουνίου που συνέταξαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών και την οποία έχουν στη διάθεσή τους οι Financial Times, τα κράτη εξακολουθούν να έχουν βασικές «επιφυλάξεις» ως προς τη δομή του φόρου, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε το 2013 ως έναν τρόπο ώστε να ενισχυθούν τα κρατικά ταμεία και να «μετριαστεί το ανεύθυνο trading».

Η αρχική ιδέα ήταν πως ο φόρος θα είναι χαμηλός και θα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συναλλαγών σε μετοχές και παράγωγα, αν και το σχέδιο έχει «συρρικνωθεί» καθώς οι φόβοι πως ο φόρος θα μπορούσε να βλάψει τη ρευστότητα της αγοράς έχει οδηγήσει τα κράτη να ζητήσουν διάφορες υποχωρήσεις.

Η έκθεση τονίζει πως εξακολουθούν να υπάρχουν βασικές διαφορές ως προς το πώς θα πρέπει να σχεδιαστούν οι εξαιρέσεις από τον φόρο, περιλαμβανομένου του προβλήματος ως προς το πώς θα πρέπει να προστατευθούν οι συναλλαγές σε άλλες χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν, όπως η Βρετανία.

Άλλα σημεία διαφωνίας αφορούν την προστασία των δραστηριοτήτων market-making από τις τράπεζες, αλλά και τις εξαιρέσεις που θα πρέπει να ισχύουν για τα παράγωγα που χρησιμοποιούνται από τους traders για να αντισταθμίσουν τα ρίσκα όταν αγοράζουν κρατικά ομόλογα.

«Θα απαιτηθεί περαιτέρω εργασία στο Συμβούλιο και στα προπαρασκευαστικά όργανά του, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο με όλα τα κράτη μέλη», καταλήγει η έκθεση. Δεδομένης της προθεσμίας του τέλους Ιουνίου για τη συμφωνία, οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στην προγραμματισμένη συνεδρίασή τους στο Λουξεμβούργο στις 17 Ιουνίου, όπως συστήνει η έκθεση.

Η εξαίρεση για τις χώρες που δεν συμμετέχουν αποτελεί ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα για τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος επανειλημμένως έχει προειδοποιήσει πως η Βρετανία θα υποβάλει μήνυση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν ο φόρος έχει επιπτώσεις για το Σίτι του Λονδίνου. Η Βρετανία ήδη έχασε μια δίκη για το θέμα, το 2014, όμως μόνο για τον τεχνικό λόγο ότι ο FTT εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση.

Ο κ. Όσμπορν προειδοποίησε τους εταίρους του τον Δεκέμβριο πως «αν η πρόταση στην οποία θα καταλήξετε επηρεάσει το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη εδώ.. (ή) έχει επιπτώσεις στην ενιαία αγορά, τότε δυστυχώς θα πρέπει να πάμε στο δικαστήριο».

Αν και το έγγραφο συζητά μια πιθανή εξαίρεση για «συναλλαγές μετοχών που εκδίδονται από κράτη μέλη που δεν συμμετέχουν», ωστόσο σημειώνει πως το σχέδιο έχει προκαλέσει διχασμό μεταξύ των 10 χωρών που σκοπεύουν να εφαρμόσουν τον φόρο.

Τον Δεκέμβριο, ο Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε πρόοδο ένα σχέδιο εργασίας που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών, καθώς ανοίγει τον δρόμο για μια συμφωνία. Έκτοτε, ωστόσο, οι διπλωμάτες λένε πως λίγα έχουν γίνει για την πρωτοβουλία. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν πως η συμφωνία του Δεκεμβρίου ήταν εν μέρει μια πολιτική «χάρη» για τη Γαλλία, η οποία συνδέονταν με το γεγονός ότι η χώρα φιλοξενούσε την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα, όπου θέμα συζήτησης αποτέλεσε και ο FTT.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε πως ο FTT παραμένει «πολιτική προτεραιότητα».

«Ζητούμε τώρα τα κράτη μέλη να συνεχίσουν με το ίδιο πνεύμα συμβιβασμού που επέδειξαν τους τελευταίους μήνες και να διατηρήσουν τη δυναμική προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω συμφωνία», τόνισε.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


Exit mobile version