FΤ: Τρέχουν να προλάβουν το φθηνό χρήμα οι Ευρωπαίοι

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και συγγενείς οργανισμοί έχουν αυξήσει τις πωλήσεις νέου χρέους φέτος, στην πιο πρόσφατη ένδειξη πως οι αγορές ομολόγων ετοιμάζονται για ανόδους στα επιτόκια και αύξηση στα πολιτικά ρίσκα.

Ο συνολικός δανεισμός από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, τις τοπικές αρχές, υπηρεσίες και υπερεθνικούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στα 210 δισ. ευρώ -στο υψηλότερο ετήσιο (μέχρι στιγμής) ποσό από το 2012, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, και το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ για αυτό το σημείο του έτους.

«Σίγουρα υπάρχει η προσδοκία στους πελάτες πως τα επιτόκια θα αυξηθούν», επιβεβαίωσε ο Henrik Johnsson, συνεπικεφαλής παγκόσμιων αγορών χρέους στην Deutsche Bank.

«Τη φετινή χρονιά σε σύγκριση με την περσινή, εκδίδουν χρέος πιο νωρίς μέσα στο έτος -εν μέρει εξαιτίας των αναμενόμενων ανόδων στα επιτόκια και του τι πρόκειται να συμβεί με την ΕΚΤ, αλλά και λόγω των πολιτικών κινδύνων», πρόσθεσε.

Παρότι εκείνοι που εκδίδουν χρέος συνήθως στρέφονται στις αγορές με πιο γρήγορους ρυθμούς νωρίτερα μέσα στη χρονιά, το συνολικό ποσό του δανεισμού μέχρι στιγμής είναι 11% υψηλότερο σε σχέση με τα περσινά επίπεδα την ίδια περίοδο.

Οι αυξημένες εκδόσεις έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για τους δανειολήπτες στις αγορές ομολόγων της ηπείρου, που έχουν επωφεληθεί από τα επιτόκια που κυμαίνονται σε χαμηλό ρεκόρ και από τη διευκολυντική νομισματική πολιτική τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΚΤ έχει αγοράσει κυβερνητικά ομόλογα άνω του 1,4 τρισ. ευρώ από τον Μάρτιο του 2015 και μετά, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να τονώσει την οικονομία, ωστόσο στα τέλη αυτού του μήνα θα μειώσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων από 80 δισ. σε 60 δισ. ευρώ τον μήνα.

Η επικείμενη μείωση στις αγορές -οι οποίες έχουν στηρίξει τις τιμές των ομολόγων τα δύο τελευταία χρόνια και έχουν βοηθήσει να οδηγηθούν οι αποδόσεις και τα κόστη δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά- έρχεται αφότου η αμερικανική Fed αύξησε τα επιτόκια αυτό τον μήνα σε 1%.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη άγγιξε τον Φεβρουάριο το 2%, τα υψηλότερα επίπεδά του εδώ και τέσσερα χρόνια, πυροδοτώντας ένα debate για το αν τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν αρνητικά μέχρι το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων. Το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ είναι αυτή τη στιγμή αρνητικό, στο -0,4%.

«Ο περιορισμός (tapering) των αγορών ομολόγων ακόμη περισσότερο σε σχέση με τα 60 δισ. ευρώ τον μήνα, μπορεί να βοηθήσει τις ασφαλιστικές να επιτύχουν τους συνταξιοδοτικούς τους στόχους και να αναβιώσουν την κερδοφορία των τραπεζών, αλλά μπορεί επίσης να καταστήσει ακριβότερο τον δανεισμό για τις κυβερνήσεις, οδηγώντας σε μειονεκτική θέση τις δημόσιες δαπάνες και τις επενδύσεις», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Alberto Gallo, επικεφαλής μακροοικονομικών στρατηγικών στην Algebris.

Οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών έχουν επίσης αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού ενόψει περαιτέρω αναμενόμενων αυξήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κυβερνήσεις στην Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, έχουν δανειστεί 8,2 δισ. δολάρια μέχρι στιγμής φέτος, έναντι 6,5 δισ. δολαρίων την ίδια περίοδο της περασμένης χρονιάς.

Οι αγορές ομολόγων έχουν εντείνει την προσοχή τους σε μια σειρά θεωρούμενων κινδύνων που αναμένονται μέσα στο 2017. Φέτος, τα ομόλογα της γαλλικής κυβέρνησης έχουν διαπραγματευτεί με τους μεγαλύτερους όγκους από την κρίση της ευρωζώνης και μετά, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, με τους επενδυτές να προειδοποιούν για την πιθανότητα μιας αναπάντεχης νίκης της αντιευρωπαϊκής υποψηφίου Μαρίν Λεπέν.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


Exit mobile version