Ήταν μια ζοφερή εκκίνηση ενός νέου τριμήνου στη Wall Street και καθώς ο S&P 500 υποχώρησε κάτω από τον κινητό όρο των 200 ημερών τη Δευτέρα, η προσοχή εστιάστηκε στην τεχνική εικόνα που κυριαρχεί στο βραχυπρόθεσμο trading.
Αυτό όμως είναι το λιγότερο σε ό,τι αφορά τις ανησυχίες των επενδυτών.
Κατά τη διάρκεια του 10ετούς ράλι για τις αγορές των ΗΠΑ, ο S&P 500 από καιρού εις καιρόν έπεσε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, μια βασική μέτρηση του μομέντουμ. Αυτές οι γραμμές τάσης στα γραφήματα των χρηματιστηριακών αγορών ακολουθούνται από τους traders και τους αλγόριθμους που κυριαρχούν σήμερα στις συναλλαγές.
Το καλοκαίρι του 2010 και μια περίοδο μεταξύ Αυγούστου και Δεκεμβρίου του 2011 χαρακτηρίστηκαν αμφότερα από την υποχώρηση της ανοδικής δυναμικής της αγοράς. Πιο πρόσφατα, ο S&P πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου τριμήνου του 2016 βυθισμένος κάτω από τον κινητό μέσο όρο, για να επιστρέψει όμως στην άνοδο και να κερδίσει εκ νέου το ανοδικό μομέντουμ. Παρά τις οπισθοδρομήσεις, το ράλι έχει δημιουργήσει το εκπληκτικό κέρδος του 372%, περιλαμβανομένης της επανεπένδυσης των μερισμάτων από το χαμηλό του Μαρτίου του 2009.
Το θέμα των επενδυτών στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου είναι αν το πρόσφατο «σπάσιμο» του κινητού μέσου όρου των 200 ημερών αντιπροσωπεύει μια σύντομη διόρθωση, που λειτουργεί ως μακροπρόθεσμη επενδυτική ευκαιρία ή κάτι περισσότερο ανησυχητικό.
Πριν «αγοράσουν στα χαμηλά» οι επενδυτές έχουν αρκετά που πρέπει να σκεφτούν, περιλαμβανομένης της σταθερής υποχώρησης της νομισματικής τόνωσης από τις κεντρικές τράπεζες, τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις και ανησυχίες ότι η οικονομική ανάπτυξη ίσως κορυφώθηκε, μετά την καλύτερη περίοδο συγχρονισμένης παγκόσμιας επέκτασης την τελευταία δεκαετία.
Ως «κυρίαρχη» μεταξύ των ανησυχιών που ανέκυψαν εσχάτως, καμιά δεν κερδίζει τη σκοτεινιά που περιβάλλει το τεχνολογικό σύμπαν ή τουλάχιστον τα πιο λαμπερά αστέρια του. Οι πρόσφατοι μπελάδες του Facebook, η έχθρα του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Amazon και οι αυξανόμενες αμφιβολίες της Wall Street για το επιχειρηματικό μοντέλο της Tesla έχουν πυροδοτήσει μια απότομη αντιστροφή για τον τομέα της τεχνολογίας.
Ανεξάρτητα από τις καταπληκτικές δυνατότητες δημιουργίας ταμειακών ροών, που μέχρι τα μέσα Μαρτίου ανταμείφθηκαν από τους επενδυτές που κυνηγούν την τάση και οι οποίοι οδήγησαν τις τιμές των μετοχών πιο κοντά στον… ήλιο, η προοπτική ρυθμιστικής αντίδρασης έχει πραγματικά σημάνει συναγερμό στην αγορά.
Ο Matthew Maley, equity strategist της Miller Tabak & Co, ανησυχεί ότι η ρυθμιστική πίεση μόλις ξεκινά. «Είναι εκλογική χρονιά και υπάρχει η αίσθηση ότι κάποιου είδους δράση από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών έρχεται», λέει. Αυτό θα διατηρήσει την πίεση στον κλάδο παρά τις καλύτερες αποτιμήσεις και τα εύρωστα κέρδη.
Πριν από λιγότερο από ένα μήνα ο δείκτης Nasdaq άγγιξε νέο ρεκόρ αλλά σε τρεις εβδομάδες έχει υποχωρήσει σχεδόν 10%. Ο NYSE Fang index των 10 μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας έχει πέσει σχεδόν 15% το ίδιο διάστημα.
Για τους ανά τον κόσμο επενδυτές μετοχών αυτού του είδους η «ηγεσία» των ΗΠΑ σίγουρα δεν βοηθά. Οι μεγάλες αγορές σε Γερμανία, Ιαπωνία και Κίνα επίσης δοκιμάζουν σημαντικά τεχνικά επίπεδα και σε περίπτωση που τα διασπάσουν, θα πυροδοτηθούν περαιτέρω πτώσεις τιμών.
Επειτα είναι η πιθανότητα να τερματιστεί το «TINA» trade (σ.σ. από τα αρχικά του “There Is No Alternative”) στις μετοχές: πολλοί πιστεύουν ότι η εποχή του εύκολου χρήματος και των υπερβολικά χαμηλών επιτοκίων σήμαιναν «Δεν υπάρχει εναλλακτική» από το να κατέχεις μετοχές, ανεξάρτητα από τις όλο και πιο απαιτητικές αποτιμήσεις.
Οι κεντρικές τράπεζες υπαναχωρούν από τις πολιτικές εύκολου χρήματος και η πολιτική της Fed γίνεται πιο σφιχτή, ενώ η τόνωση από τη φορολογική μεταρρύθμιση έχει πιέσει υψηλότερα τα επιτόκια και διάβρωσε την επίκληση στο ΤΙΝΑ. Τα αυξανόμενα βραχυπρόθεσμα επιτόκια στην αγορά και η επιστροφή σε treasury δείχνει ανταγωνιστική έναντι της μέσης μερισματικής απόδοσης 12μήνου που είναι μόλις 2% για τον S&P 500.
Ως εκ τούτου, υπάρχει προοπτική η διόρθωση της αγοράς μετοχών να συνεχιστεί περαιτέρω. Η επιστροφή της μεταβλητότητας σημαίνει ότι πτώσεις του 10% ή ακόμα και του 20% μπορούν να γίνουν ξανά φυσιολογικές για τις μετοχές, μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας, κατά τη διάρκεια της εποχής των χαμηλών επιτοκίων και των προσεκτικών κεντρικών τραπεζών.
Τις επόμενες εβδομάδες, ένα σημαντικό τεστ για το κλίμα της αγοράς έρχεται με τη μορφή των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου. Χάρη στη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ και την ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη, οι προσδοκίες είναι υψηλές, ειδικά για τον τεχνολογικό κλάδο. Αλλά αυτή τη φορά θα δούμε αν η αγορά ανέβει πάλι στο άρμα της τάσης ή κοιτάξει πέρα από τα υφιστάμενα κέρδη και εστιάσει σε ένα πολύ πιο απαιτητικό σκηνικό προκλήσεων για τις εταιρείες.
«Πάντα μιλάμε για τη σημασία των κερδών, αλλά αυτή τη φορά πραγματικά έχει σημασία, δεδομένων των αβεβαιοτήτων που έχουν προκύψει», λέει ο Maley. «Η καθοδήγηση (guidance) από τις εταιρείες και το πώς θα πάνε οι τηλεδιασκέψεις είναι πολύ σημαντικά».
Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr