FT: Τι αποκαλύπτει η αγορά για την κατάσταση της Deutsche Bank

Οι μετοχές της Deutsche Bank άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες με τη γερμανική τράπεζα να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός έντονου sell-off, αντανακλώντας ανησυχίες για το επικείμενο πρόστιμο από την αμερικανική κυβέρνηση.

Παρότι ο ισολογισμός της τράπεζας είναι διαβόητα δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί, οι αγορές κεφαλαίου προσφέρουν αρκετά στοιχεία σε σχέση με το τι πιστεύουν οι επενδυτές για το μέλλον της Deutsche Bank.

Γιατί έχει πληγεί τόσο πολύ η τιμή της μετοχής;

Οι τιμές της Deutsche Bank έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% μέχρι στιγμής φέτος –αν και βρήκαν κάποια υποστήριξη την Τρίτη και ενισχύθηκαν κατά 1,6% στη διαπραγμάτευση. Αλλά οι επενδυτές παραμένουν πεπεισμένοι ότι η τράπεζα θα χρειαστεί να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια, καθώς το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ζητά το ποσό-ρεκόρ των 14 δισ. δολαρίων για να διευθετηθούν οι ισχυρισμοί για μη αποδεκτές πρακτικές πώλησης ενυπόθηκων τίτλων.

Η έκδοση μετοχών θα μειώσει την αξία των υπάρχοντων επενδυτών. Το πρόβλημα επιδεινώνεται διότι είναι δύσκολο να δει κανείς ποια «ιστορία» θα χρησιμοποιήσει η Deutsche Bank για να πείσει τους πιθανούς επενδυτές. Ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Focus ανέφερε ότι η Άνγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής στήριξης ενόψει των εκλογών του 2017. Η τράπεζα τόνισε τη Δευτέρα ότι μια αύξηση κεφαλαίου «δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ατζέντα».

Τι λέει η αγορά για την πιθανότητα κρατικής στήριξης;

Μια από τις ενδιαφέρουσες διαστάσεις των αγορών κεφαλαίου γύρω από το θέμα της Deutsche Bank είναι ο τρόπος που τιμολογούν την προοπτική της κρατικής στήριξης.

Αν μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα αναμένεται να λάβει κρατική βοήθεια, δεν είναι σαφές το πώς θα αντιδράσουν οι τιμές, δεδομένου ότι πολλά εργαλεία της αγοράς –από τα cocos μέχρι τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης (senior unsecured bonds)- σχεδιάζονται επί τούτου πλέον, ώστε να αντικαταστήσουν δηλαδή την ανάγκη για τέτοιου είδους στήριξη. Τα ομόλογα που ενέχουν πολλά ρίσκα μπορεί να είναι τα πρώτα που θα υποστούν κούρεμα αν η τράπεζα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια.

Η τρέχουσα κατάσταση έχει οδηγήσει σε κάποιες ασυνήθιστες ευκαιρίες. Κάποιοι επενδυτές, όπως η Axiom Alternative Investments, έχουν θέση short στις μετοχές της τράπεζας, αλλά θέση long στα ομόλογα cocos. Αυτό έχει διττό όφελος: αν η τράπεζα αναγκαστεί να εκδώσει μετοχές, αυτό θεωρητικά θα τόνωνε τα ομόλογα, προστατεύοντάς τα από τις ζημιές. Επίσης, θα αποδυνάμωνε την τιμή της μετοχής.

Τι είναι τα cocos και τι μας λένε τώρα αυτές οι αγορές;

Τα cocos –συνήθως γνωστά ως κεφάλαιο κατηγορίας Additional Tier 1- έχουν μια απλή λειτουργία. Σκοπός τους είναι να υποστούν τις απώλειες όταν μια τράπεζα έχει προβλήματα και το κεφάλαιό της υποχωρήσει κάτω από ένα ορισμένο σημείο. Επομένως, έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην εξάλειψη της ανάγκης οι φορολογούμενοι να διασώζουν τις τράπεζες, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το coco της Deutsche Bank, αξίας 1,75 δισ. ευρώ, το οποίο πληρώνει κουπόνι 6%, υποχώρησε κατά 3,1% σε 73 cents του ευρώ τη Δευτέρα. Παρότι το ομόλογο διαπραγματεύεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα είναι πάνω από το χαμηλό των 71 cents που άγγιξε κατά τη διάρκεια της αναταραχής στην αγορά τον Φεβρουάριο.

Υπάρχουν δύο μεγάλοι κίνδυνοι για οποιονδήποτε επενδύει σε cocos. Ο ένας είναι το κεφάλαιο της τράπεζας να μειωθεί τόσο απότομα που τα ομόλογα να μετατραπούν σε μετοχές ή να διαγραφούν εντελώς. Ο άλλος είναι τα επίπεδα του κεφαλαίου της τράπεζας να αγγίξουν ένα πλαφόν, το οποίο σημαίνει ότι οι πληρωμές του κουπονιού κατηγορίας AT1, μαζί με τα μερίσματα και τα μπόνους, θα σταματήσουν.

Τα ομόλογα έχουν τιμολογηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπονοούν πως ένα κουπόνι που δεν πληρώνεται θεωρείται πολύ πιο πιθανό από μια μείωση αξίας. Ο Daniel Davies της Frontline Analysts εκτιμά ότι η τράπεζα αντιμετωπίζει ένα πλήγμα 7,5 δισ. ευρώ στο κεφάλαιο κατηγορίας Tier 1, το οποίο, δεδομένων των κερδών και των αποθεμάτων για νομικά έξοδα, θα αντιστοιχεί σε ένα πρόστιμο 14 δισ. ευρώ.

Τι λέει η ευρύτερη αγορά cocos;

Το Φεβρουάριο, η Deutsche Bank βοήθησε στην «πυροδότηση» ενός μεγάλου sell-off τόσο στις μετοχές όσο και στην πίστωση. Αν και οι μετοχές έχουν υποχωρήσει αυτή την εβδομάδα, τα cocos των άλλων τραπεζών δεν έχουν πληγεί τόσο πολύ. Για παράδειγμα, τα cocos που πούλησε η ισπανική Banco Popular διαπραγματεύονταν λίγο πάνω από τα 70 cents το Φεβρουάριο. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται σε πάνω από 90 cents του ευρώ και μετά βίας κινήθηκαν μετά τα χθεσινά νέα. Τα βρετανικά cocos, παρά τους κινδύνους από την προοπτική του Brexit, έχουν μείνει το ίδιο ανεπηρέαστα.

Με λίγα λόγια, η Deutsche Bank θεωρείται πλέον κάτι σαν ακραία περίπτωση καθώς υπόκειται σε περίπλοκους γερμανικούς λογιστικούς κανόνες και ιδιαίτερα ρίσκα νομικής φύσεως, και όχι τόσο ως ενδεικτικό παράδειγμα για ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τομέα.

Ποιες άλλες αγορές είναι σχετικές;

Εκτός από τα cocos, οι τράπεζες πουλάνε και λιγότερο επικίνδυνα ομόλογα, τα οποία χρησιμοποιούν για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους. Τα λεγόμενα ομόλογα «υψηλής διαβάθμισης» δεν έχουν υποχωρήσει δραματικά όσον αφορά στην τιμή τους και σε γενικές γραμμές διαπραγματεύονται λίγο χαμηλότερα από ένα ευρώ. Όπως συμβαίνει και με τα cocos, οι τιμές τους αντανακλούν κάποιες ανησυχίες,αλλά όχι την άποψη ότι η Deutsche Bank είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Οι επενδυτές αγοράζουν επίσης και credit-default swaps (CDS) –παράγωγα που παρέχουν προστασία έναντι ομολόγων υψηλής προτεραιότητας. Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να αντισταθμίσουν θέσεις long στην τράπεζα. Τα πενταετή CDS της Deutsche Bank σε ομόλογα υψηλής προτεραιότητας εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα σε 250 μονάδες βάσεις, αλλά παραμένουν κάτω των επιπέδων που είδαμε το Φεβρουάριο και τον Ιούλιο.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


Exit mobile version