Δεκαετίες προσπαθειών να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου δεν έφεραν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το Δεκέμβριο στο Παρίσι θα φανεί αν οι ηγέτες αυτού του πλανήτη είναι έτοιμοι να κάνουν ένα σοβαρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αναφέρουν οι Financial Times.
Θα είναι το 2015 η χρονιά που όλες οι χώρες, πλούσιες και φτωχές, θα δεσμευτούν σε ένα σχέδιο για την κλιματική αλλαγή;
Απάντηση στο ερώτημα θα δοθεί στο Παρίσι το Δεκέμβριο, οπότε θα διεξαχθούν κρίσιμες συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, εξηγεί η αρμόδια συντάκτρια των FT.
Στο πολύ ενδιαφέρον βίντεο που ακολουθεί η αρμόδια συντάκτης των Financial Times, η Pilita Clark κάνει μια ιστορική αναδρομή στις προσπάθειες που έχουν γίνει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Και το πετυχαίνει με μια απλή βόλτα στον… Τάμεση.
Καλύπτει όλες τις προσπάθειες που έγιναν και παραθέτει σημαντικά στοιχεία. Ξεκινά από τη δεκαετία του 1980, οπότε αποκαλύφθηκε το κίνδυνος.
Οι ηγέτες αποφάσισαν ότι κάθε χρόνο θα γίνονται συζητήσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίου στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Βάση ήταν μια πρώτη συμφωνία που επετεύχθη στο Ριο Ντε Τζανέιρο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Ωστόσο για χρόνια τα όσα συμφωνήθηκαν δεν είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα. Αυτός ήταν ο λόγος που ακολούθησε η συμφωνία του Κιότο το 1997.
Ούτε όμως αυτή, παρότι είχε δεσμευτικό χαρακτήρα, δούλεψε. Κι’ αυτό γιατί -μεταξύ άλλων- δεσμεύσεις ανέλαβαν μόνο οι πλούσιες χώρες.
Εκτός έμειναν αναδυόμενες χώρες, όπως η Κίνα που λίγα χρόνια αργότερα ξεπερνούσε σε εκπομπές αερίου τις ΗΠΑ.
Ο επόμενος σταθμός ήταν η Κοπεγχάγη, όπου συμφωνήθηκε ο στόχος, αλλά όχι η μέθοδος!
Τώρα μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το Παρίσι. Και το ερώτημα είναι αν στην πόλη του Φωτός θα επαναληφθεί το ναυάγιο της Κοπεγχάγης…
Πηγή: Euro2day.gr