Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει το πρώτο εμπόδιο στην προσπάθειά της να παραμείνει στην ευρωζώνη, καθώς, σύμφωνα με τα πρώτα σχόλια από τους αξιωματούχους, οι προτεινόμενες οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρέχουν μια «βάση» για ένα μελλοντικό πρόγραμμα διάσωσης.
Οι θεσμοί, ανέφεραν ότι οι ελληνικές προτάσεις θα μπορούσαν να είναι το θεμέλιο για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης υπό “ορισμένες προϋποθέσεις” όμως, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times.
Οι προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν σαφέστερους και πιο λεπτομερείς στόχους σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Η συγκρατημένα θετική αξιολόγηση ανοίγει το δρόμο για τους Υπουργούς Οικονομικών να συζητήσουν εάν θα ανοίξουν επίσημα τις συνομιλίες με την Ελλάδα στο Eurogroup σήμερα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλούνται οι Financial Times, «τα τρία θεσμικά όργανα έχουν κάνει μια πρώτη κοινή αξιολόγηση των ελληνικών προτάσεων που υποβλήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ.
Η Ελλάδα υπέβαλε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ως μέρος μιας προσφοράς για να λάβει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης ύψους 53,5 δισ. ευρώ σε διάστημα τριών ετών.
Οι Έλληνες βουλευτές υποστήριξαν με συντριπτική πλειοψηφία τις προτάσεις αργά τη νύχτα της Παρασκευής, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάσσονται υπέρ της ΕΕ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν περιλαμβάνουν τα μετρητά που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι το συνολικό πακέτο θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 80 δισ. ευρώ, καταλήγουν οι Financial Times.