Οι επενδυτές αποσύρθηκαν αφηνιασμένοι μακριά από funds μετοχών και ομολόγων την τελευταία εβδομάδα, κινούμενοι προς περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια, αντανακλώντας το αρχικό σοκ που περιέβαλε τη βρετανική ψήφο για έξοδο από την ΕΕ αναφέρουν οι Financial Times.
Τα equity funds υπέστησαν εκροές άνω των 20 δισ. δολαρίων κατά την εβδομάδα που έληξε την Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR, δηλαδή τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία εκροή από τον Αύγουστο του 2015, όταν η ανησυχία σχετικά με την οικονομία της Κίνας κλυδώνισε τις παγκόσμιες αγορές. Ταfunds ομολόγων είδαν εκροές σχεδόν 1,4 δισ. δολαρίων μέσα στην εβδομάδα.
Οι εκροές ιδίων κεφαλαίων ήταν μεγαλύτερες στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου οι επενδυτές απέσυραν 11,5 δισ. δολάρια, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές έχασαν πάνω από πέντε δισ. δολάρια και οι βρετανικές πάνω από 600 εκατ.
Πάνω από τρία τρισ. δολάρια της αξίας των αγορών μετοχών εξαλείφθηκαν μέσα στις δύο μέρες που ακολούθησαν το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit, στις 23 Ιουνίου. Αναταραχή έπληξε τις αγορές, με τους δείκτες της χρηματοοικονομικής μεταβλητότητας να ανεβαίνουν απότομα, ωθώντας κάποιους επενδυτές να αναζητήσουν στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα και ικανά να αντέξουν σε ένα μέρος της «καταιγίδας».
Τα αμερικανικά money market funds είχαν εκροές ύψους 14,86 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία του Investment Companies Institute, ενώ η EPFR επεσήμανε ότι τα funds χρυσού έλαβαν 2,5 δισ. δολάρια. Εταιρίες κοινής ωφέλειας, ενυπόθηκα δάνεια και χρεόγραφα προστατευμένα από τον πληθωρισμό επίσης είχαν εισροές.
Τις τελευταίες λίγες μέρες οι αγορές έχουν ηρεμήσει. Ο δείκτης μεταβλητότητας Vix της CBOE έχει πέσει καιπάλι στο 15,63 από ένα peak άνω του 26 τη Δευτέρα. Αλλά κάποιοι επενδυτές παραμένουν προσεκτικοί, φοβισμένοι για υπερκοστολογημένες μετοχές και χωρίς ενθουσιασμό λόγω των χαμηλών αποδόσεων των ομολόγων.
«Οι σοβαροί επενδυτές στην πραγματικότητα στρέφονται στα μετρητά ως σοβαρή επένδυση», υπογράμμισε ο Nardin Baker, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής στην Guggenheim. «Αλλιώς έχουν την επιλογή του μεγάλου ρίσκου από μετοχές ή των χαμηλών αποδόσεων από σταθερό εισόδημα».
Σε τριμηνιαία βάση, οι ευρωπαϊκές μετοχές εμφάνισαν τη μεγαλύτερη εκροή που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με την EPFR, και τα ιαπωνικά equity funds είχαν τους χειρότερους τρεις μήνες από το πρώτο τρίμηνο του 2008 και μετά. Τα αμερικανικά equity funds έχουν ρευστοποιήσεις άνω των 100 δισ. δολαρίων μέχρι στιγμής φέτος.
Άλλες κατηγορίες ενεργητικού τα έχουν πάει καλύτερα. Τα funds που ασχολούνται αποκλειστικά με τον χρυσό προσέθεσαν έξι δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, ενισχύοντας τις εισροές ύψους 10 δισ. από το πρώτο τρίμηνο. Στο μεταξύ, τα funds ομολόγων «επιπέδου επένδυσης» είχαν εισροές άνω των 50 δισ. δολαρίων αυτό το τρίμηνο, σε ισχυρή αντίθεση με επενδυτές που απέφυγαν τα ομόλογα junk.
Τα δεδομένα ροής κεφαλαίων, τα οποία είναι διαθέσιμα μέχρι την Τετάρτη, αντανακλούν μόνο ένα μέρος της ανάκαμψης της αγοράς αυτή την εβδομάδα.
«Οι επιδόσεις όλων των κατηγοριών ενεργητικού (τις τελευταίες λίγες ημέρες) έχουν σταθεί σχετικά ενθαρρυντικές. Φαίνεται ότι η αγορά ”χωνεύει” τον αντίκτυπο του Brexit στην παγκόσμια οικονομία, στην ευρωζώνη κλπ», τόνισε ο Bertrand Delgado, διευθυντής στην HSBC.
«Βρισκόμαστε σε μια σχετικά αβέβαιη περίοδο και ο κόσμος προσπαθεί να αξιολογήσει τον πραγματικό αντίκτυπο –βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα. Οι ροές αυτή την εβδομάδα, αντιπροσωπεύουν σε ένα βαθμό μια επιδείνωση στην όρεξη για ρίσκα. Θα δούμε τι θα δείξει ο επόμενος γύρος ροών».
Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr