FT: Οι αγορές της Goldman Sachs στη Βενεζουέλα και το ηθικό δίλημμα

Η «πείνα» των επενδυτών για αποδόσεις μπορεί να αποδειχθεί ανελέητη όταν υπάρχει κόσμος που πραγματικά πεινάει. Μία από τις πιο αφύσικες συναλλαγές όταν πρόκειται για χρέος αναδυόμενων αγορών, έρχεται από τη Βενεζουέλα, τη χώρα της Νότιας Αμερικής που βρίσκεται εν μέσω μιας κτηνώδους οικονομικής κατάρρευσης που έχει οδηγήσει σε έξαρση υποσιτισμού.

Παραδόξως, η χώρα έχει την πρόθεση να εξυπηρετήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις -τις οποίες χαρακτήρισε «ομόλογα πείνας (hunger bonds) ο Ricardo Hausmann, πρώην Βενεζουελάνος αξιωματούχος. Με το χρέος να διαπραγματεύεται σε cents του δολαρίου, αρκετοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων βάζουν στοίχημα πως είτε οι πληρωμές θα συνεχιστούν ή τυχόν κούρεμα χρέους θα είναι μικρό.

Ένας τέτοιος επενδυτής είναι ο βραχίονας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Goldman Sachs. Σύμφωνα με ρεπορτάζ από τον Τύπο, η τράπεζα έχει αγοράσει από την κεντρική τράπεζα σχεδόν τρία δισ. δολάρια χρέους που εκδόθηκε από την κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας (NOC), μέσω μεσάζοντα, για περίπου 30 cents ανά δολάριο.

Οι επικριτές επιχειρηματολογούν πως η επένδυση προσφέρει νομιμότητα σε μια καταπιεστική κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο έχει εξαπολύσει βίαιη καταστολή των πολιτικών του αντιπάλων και οι επικριτές του ορκίζονται να αρνηθούν μελλοντικές συναλλαγές με την Goldman Sachs σε περίπτωση που τελικά πάρουν την εξουσία.

Από την πλευρά της, η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι θέλει «να βελτιωθεί η ζωή» στη Βενεζουέλα. Ισχυρίζεται πως αγόρασε το χρέος διότι «πιστεύει ότι θα βελτιωθεί». Μια οικονομική ανάκαμψη θα αύξανε τις πιθανότητες να πληρωθούν οι ομολογιούχοι. Ωστόσο σε περίπτωση υποβάθμισης χρέους, τόσο το κεφάλαιο όσο και οι τόκοι μπορεί να χαθούν. Δεν είναι ξεκάθαρο το υπό ποιο πολιτικό καθεστώς θα ήταν πιο πιθανό ένα τέτοιο σενάριο. Αλλά η Goldman κινδυνεύει με πλήγμα στην εικόνα της, αν ο κ. Μαδούρο συμπεριφέρεται καλύτερα στους πιστωτές του αντί για τους ίδιους τους πολίτες του.

Ο κ. Hausmann, επίσης οικονομολόγος, έχει καλέσει την JPMorgan να αφαιρέσει το χρέος της Βενεζουέλας από το δείκτη αναφοράς των αναδυόμενων αγορών και προτείνει τη δημιουργία ενός δείκτη «αξιοπρεπών αναδυόμενων αγορών» που θα περιλαμβάνει φαινομενικά φιλάνθρωπα κράτη. Αλλά με διάφορες αποχρώσεις μιζέριας στην έκδοση ομολόγων χωρών από την Ελλάδα μέχρι το Πουέρτο Ρίκο και την Νότια Αφρική, η εύρεση ενός στάνταρ για χρηματοοικονομική ηθική θα είναι δύσκολη…

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


Exit mobile version