FT: Ο κρυφός κίνδυνος για το επόμενο σοκ στις αγορές

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η αύξηση της χρήσης «εξωτικών» χρηματοοικονομικών προϊόντων συνδεδεμένων με τις διακυμάνσεις (volatility) από επενδυτές όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία δημιουργεί άγνωστα ρίσκα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σοβαρό σοκ στις χρηματαγορές.

Σε συνέντευξη στους Financial Times o Tobias Adrian, διευθυντής του τμήματος αγορών κεφαλαίου του ΔΝΤ, είπε ότι μια αυξανόμενη όρεξη για απόδοση οδηγεί τους επενδυτές να αναζητήσουν τρόπους να τονώσουν τα έσοδά τους μέσω περίπλοκων εργαλείων.

«Ο συνδυασμός χαμηλών αποδόσεων και περιορισμένης διακύμανσης διευκολύνει τη χρήση μόχλευσης από επενδυτές με στόχο την αύξηση των αποδόσεων και έχουμε δει ραγδαία ανάπτυξη ορισμένων προϊόντων που το κάνουν αυτό».

Οι διακυμάνσεις των μετοχών έχουν βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία με τον δείκτη του χρηματιστηρίου του Σικάγο, γνωστού ως Vix, να βρίσκεται σε ένα επίπεδο κοντά στο 10, έναντι ιστορικού μέσου όρου περίπου στο 20.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η παρατεταμένη χαμηλή διακύμανση αυξάνει τα κίνητρα των επενδυτών να αναλάβουν υψηλότερα επίπεδα μόχλευσης, ενώ ταυτόχρονα οδηγεί τα μοντέλα αποτίμησης ρίσκου που χρησιμοποιούν τη διακύμανση ως σημαντικό στοιχείο στο να υποτιμούν τα πραγματικά επίπεδα ρίσκου που μπορεί να αναλαμβάνουν οι επενδυτές.

«Μια παρατεταμένη αύξηση της διακύμανσης μπορεί να πυροδοτήσει ένα sell-off στο υποκείμενο ενεργητικό αυτών των προϊόντων, ενισχύοντας το σοκ στις αγορές», δήλωσε ο κος Adrian.

Η προειδοποίηση του Adrian έρχεται εν μέσω αυξημένων αποδείξεων ότι συνταξιοδοτικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες προχωρούν σε περισσότερο ριψοκίνδυνες επενδύσεις για να κερδίσουν εισόδημα. Κάποιες επίσης φτιάχνουν ουσιαστικά ασφαλιστήρια συμβόλαια κατά μιας κατάρρευσης της αγοράς για να εξασφαλίσουν υπερτίμημα.

Πέρυσι το ύψους 14 δισ. δολαρίων «Hawaii Employees Retirement System» δήλωσε ότι προχωρά σε συμβόλαια πώλησης (put) για να βελτιώσει τα έσοδά του, ενώ άλλα ασφαλιστικά σχήματα των ΗΠΑ όπως το «South Carolina Retirement System Investment Commission» και το «Illinois State Universities Retirement System» έχουν προσλάβει εξωτερικούς μάνατζερ για να χαράξουν στρατηγικές στην αγορά παραγώγων.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ενεργητικό που έχει επενδυθεί σε στρατηγικές που στοχεύουν στην διακύμανση των αγορών έχει αυξηθεί σε περίπου 500 δισ. δολάρια, με το ποσό να αυξάνει περισσότερο από 50% τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο Marko Kolanovic επικεφαλής μακροοικονομικών και παραγώγων στην JP Morgan προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα για «στρατηγικές πωλήσεων με ‘αυτόματο πιλότο’, και για το πώς τα μοντέλα διαχείρισης ρίσκου που χρησιμοποιούν τη διακύμανση θα μπορούσαν να ωθήσουν τους επενδυτές να αναλάβουν πολύ μεγάλο ρίσκο. «Πολύ ακριβά ενεργητικά συχνά έχουν πολύ μικρή διακύμανση, και παρά τα πτωτικά ρίσκα θεωρούνται απόλυτα ασφαλή από αυτά τα μοντέλα», έγραψε σε σημείωμα προς τους πελάτες.

Με τη διακύμανση των μετοχών να συνεχίζει να υποχωρεί όσο περνά η χρονιά οι επενδυτές που ποντάρισαν ότι οι αγορές θα παραμείνουν ήρεμες έχουν επιβραβευτεί. Κι’ όμως η πραγματική ποσότητα των περίπλοκων προϊόντων που πωλήθηκαν και είναι συνδεδεμένα με την διακύμανση διάφορων ενεργητικών είναι δύσκολο να διακριβωθεί εξαιτίας του ότι οι περισσότερες από αυτές τις συμφωνίες γίνονται ιδιωτικά.

Ετσι, είναι δύσκολο για τις ρυθμιστικές αρχές να καταγράψουν τα ρίσκα σε περίπτωση ενός απρόσμενου σοκ στις αγορές.

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr


Exit mobile version