FT: Κανένα ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

Η οικονομική και η πολιτική κατάσταση της Ελλάδας κρατούν μακριά από την χώρα τους επενδυτές, τονίζουν οι Financial Times.

«Οι άμεσες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν σταματήσει, καθώς η χώρα παραπαίει στο χείλος της χρεοκοπίας και φλερτάρει με την έξοδό της από την ευρωζώνη. Η μαχητική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και η ασταθής συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης έχουν αναπόφευκτα καταστρέψει την αξιοπιστία της Ελλάδας ως επενδυτικό προορισμό. Ομως, οι παρατεταμένες οικονομικές δυσκολίες είχαν ήδη βάλει την Ελλάδα σε μία κατηγορία που η κυβέρνησή της και πολλοί πολίτες της θα απέρριπταν: εκείνη της αναδυόμενης αγοράς, όπως την κατηγοριοποιεί ο δείκτης MCSI, που υποβάθμισε τη χώρα από εκείνη της ανεπτυγμένης αγοράς, στα τέλη του 2013», γράφουν οι Financial Times.

Ολα αυτά συνδυασμένα κάνουν την Ελλάδα πολύ επικίνδυνη για να την πλησιάσουν οι περισσότεροι επενδυτές. Οι πολυεθνικές εταιρείες κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις για τις πέρα από τα σύνορα επεκτάσεις τους- πλάνα που θέλουν μήνες ή και χρόνια για να υλοποιηθούν- οπότε η ροή άμεσων παραγωγικών επενδύσεων είναι λιγότερο ευμετάβλητη από τις κερδοσκοπικές επενδύσεις και συχνά λιγότερο άμεσα αντιδραστική στις διακυμάνσεις της αγοράς.

Οι εταιρικοί επενδυτές θέλουν να βλέπουν σταθερότητα, προβλεψιμότητα και ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα δεν δείχνει τίποτα από αυτά, τονίζει το δημοσίευμα. Μέχρι τώρα, μέσα στο 2015, οι υπηρεσίες δεδομένων των Financial Times έχουν καταγράψει μόνο τέσσερα projects άμεσα παραγωγικών επενδύσεων, με συνολικές κεφαλαιακές δαπάνες 13 εκατομμύρια δολάρια. Την ίδια περίοδο πέρυσι υπήρχαν 12 πρότζεκτ των 516 εκατομμυρίων. Σε όλο το 2014, καταγράφηκαν 19 πρότζεκτ των 583 εκατομμυρίων δολαρίων, μία σημαντική πτώση σε σύγκριση με το 2013, όταν η Ελλάδα προσέλκυσε 36 πρότζεκτ που έφταναν στα 3 δισεκατομμύρια. Πέρυσι, ήταν η πρώτη φορά από το 2005 που το κεφάλαιο των άμεσα παραγωγικών επενδύσεων έπεσε κάτω από το όριο του 1 δισεκατομμυρίου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το 2015 θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Οι εταιρείες που έχουν επενδύσει στην Ελλάδα φέτος έχουν κάνει «μαζεμένες» επενδύσεις. Η Gulf Air του Μπαχρέιν και η Swiss-Belhotel με έδρα το Χονγκ Κονγκ άνοιξαν γραφεία πωλήσεων στην Αθήνα, ενώ η λογιστική εταιρεία Gefco, θυγατρική της Russian Railways, ανακοίνωσε τον Απρίλιο πλάνα για παράρτημα στην Ελλάδα. Η U-bloc, με έδρα την Ελβετία, επεκτάθηκε σε νέο γραφείο στην Αθήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Financial TImes.

Την ίδια ώρα, εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση στην Ισπανία. Η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη μετά από τη δική της οικονομική κρίση και διάσωση και φέτος έχει προσελκύσει 98 πρότζεκτ που συνολικά πλησιάζουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

Exit mobile version