FT: Η ξενοφοβία μπορεί να καταστρέψει Βρετανία και Ευρώπη

«Η καμπάνια για το (βρετανικό) δημοψήφισμα ήταν θλιβερή. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι σημαντικό. Τουναντίον, μια απόφαση για έξοδο θα βλάψει όχι μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και την Ευρώπη, την Δύση και τον κόσμο», σημειώνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Martin Wolf και προσθέτει:

«Για να λάβουν αυτήν την απόφαση, οι ορθολογικοί ψηφοφόροι πρέπει να καταλάβουν πόσο ασύμμετρες είναι οι διαθέσιμες επιλογές. Ως κυρίαρχη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να αλλάξει μια απόφαση υπέρ της παραμονής. Αλλά δεν μπορεί να αλλάξει μια απόφαση για αποχώρηση. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν την έξοδο μόνο αν είναι βέβαιοι ότι δεν θα το μετανιώσουν στη συνέχεια».

«Όσοι είναι υπέρ της αποχώρησης υποστηρίζουν ότι αυτό είναι εφικτό μόνο αν όλες οι αποφάσεις που αφορούν το βρετανικό λαό προέρχονται από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο. Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να φανεί ότι κάτι τέτοιο είναι παράλογο. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των αποφάσεων που επηρεάζουν τους Βρετανούς λαμβάνονται από όργανα στα οποία οι ψηφοφόροι δεν έχουν έλεγχο γιατί είναι ξένα. Για να επηρεάσει αυτές τις αποφάσεις, το κοινοβούλιο πρέπει να μεταβιβάσει εξουσίες σε διεθνή σώματα, ώστε να αυξήσει την επιρροή του σε αυτά», σχολιάζει ο Martin Wolf και προσθέτει:

«Η Ε.Ε. είναι ιδιαίτερα παρεμβατική. Αλλά η συμμετοχή κάνει πιο αποτελεσματική την άσκηση της πολιτικής εξουσίας στην Βρετανία. Εκτός αυτού, είναι αλήθεια ότι η έκταση της μετανάστευσης δεν ήταν αναμενόμενη. Τα οφέλη της έχουν διογκωθεί. Αλλά το ίδιο κατά και τα κόστη. Θα έπρεπε να είχαμε συμφωνήσει σε πιο εκτεταμένους ελέγχους και να προχωρήσουμε σε ρυθμίσεις για την εσωτερική μετανάστευση. Θα μπορούσαμε επίσης να είχαμε διαχειριστεί καλύτερα την μετανάστευση».




Exit mobile version