Μετά από σχεδόν εννέα μήνες χωρίς κυβέρνηση, το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία φάνηκε να βαθαίνει, εντείνοντας τους φόβους πως η χώρα ίσως αναγκαστεί να προκηρύξει για τρίτη φορά εκλογές μέσα σε μόλις ένα έτος αναφέρουν οι Financial Times.
Στη χώρα διεξήχθησαν εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο, και μετά επαναληπτικές τον Ιούνιο, αλλά σε καμία δεν βγήκε καθαρή κυβερνητική πλειοψηφία.
Ο Μαριάνο Ραχόι, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός τις Ισπανίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, συγκέντρωσε το 33% των ψήφων τον Ιούνιο, αλλά από τότε πασχίζει για να υπερισχύσει έναντι των αντίπαλων κομμάτων στην απόπειρά του να ηγηθεί καινούριας κυβέρνησης.
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε το πρώτο δείγμα προόδου, όταν το κεντρώο κόμμαCiudadanos έστειλε σήμα πως ήταν έτοιμο να στηρίξει τον κο Ραχόι για πρωθυπουργό, αλλά μόνο αν το κόμμα του συμφωνούσε σε έξι όρους, συμπεριλαμβανομένων μέτρων καταπολέμησης της διαφθοράς και μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος της Ισπανίας.
Ο κος Ραχόι υποσχέθηκε να θέσει την πρόταση προς ψήφιση στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του, η οποία συγκλήθηκε την Τετάρτη εν μέσω κλίματος εντεινόμενης αισιοδοξίας πως μια διακομματική συμφωνία ίσως ήταν καθ’ οδόν.
O βετεράνος ηγέτης της Ισπανίας μετά την συνάντηση δήλωσε ότι είχε εξουσιοδοτηθεί να μιλήσει με το κόμμα Cuidadanos, αλλά έδωσε έμφαση στο ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τους όρους. Ούτε όρισε ημερομηνία υποβολής της υποψηφιότητάς του προς ψήφιση στο κοινοβούλιο, ένας ακόμα όρος- κλειδί που τέθηκε από τον πιθανό σύμμαχό του.
Oι τελευταίοι ελιγμοί συνιστούν εμπόδιο στις προσπάθειες επίλυσης του πολιτικού αδιεξόδου. Αν το πολιτικό τέλμα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, για παράδειγμα εξ αιτίας δεύτερων επαναληπτικών εκλογών, η Ισπανία θα μπορούσε ακόμα και να ανταγωνιστεί το ρεκόρ που κατέχει το Βέλγιο που έμεινε χωρίς «κανονική» κυβέρνηση για περισσότερες από 500 μέρες μεταξύ 2010 και 2011. Η Ισπανία έχει βρεθεί χωρίς πλήρως λειτουργική κυβέρνηση για 241 μέρες.
«Αυτό δείχνει ότι οι Ισπανοί πολιτικοί βρίσκονται ακόμα στα χαρακώματα», δήλωσε ο Antonio Barroso, ένας πολιτικός αναλυτής στο Teneo Intelligence, εταιρία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. «Ο Ραχόι προσπαθεί να διαχειριστεί τον χρόνο και την διαδικασία. Στηρίζεται στο γεγονός πως μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση πιθανόν θα ωφελούσε το Λαϊκό Κόμμα. Θεωρεί ότι έχει το πάνω χέρι».
Ο κος Ραχόι ελέγχει 137 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, στο οποίο απαιτούνται 177 έδρες για την κατοχή απόλυτης πλειοψηφίας. Η στήριξη από το Cuidadanos θα του παρείχε 32 επιπλέον έδρες, αλλά και πάλι δεν θα του εξασφάλιζε τον απαιτούμενο αριθμό. Oι αναλυτές είχαν θεωρήσει πως μια συμφωνία με το Cuidadanos θα ασκούσε ακόμα εντονότερη πίεση στους κεντρο-αριστερούς Σοσιαλιστές προκειμένου να απέχουν από την ψηφοφορία και να αφήσουν το Λαϊκό Κόμμα να κυβερνήσει. Αλλά χωρίς κανένα σημάδι αλλαγής μέσα στο Λαϊκό Κόμμα, ο κος Ραχόι εμφανίζεται να έχει αποφασίσει να επιμηκύνει περισσότερο την διαδικασία και να επιβραδύνει κάθε προσπάθεια προσέγγισης εκ νέου του Cuidadanos.
Δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου μετά την συνεδρίαση του Λαϊκού κόμματος: «Οι Cuidadanos έκαναν ένα βήμα μπροστά. Οι Σοσιαλιστές δεν έχουν κάνει μέχρι τώρα κανένα βήμα. Χωρίς αυτό το βήμα δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουμε μπροστά αναφορικά με την (επίσημη) εκλογή (νέου Ισπανού πρωθυπουργού)».
Ερωτώμενος για τους όρους που έθεσαν οι Cuidadanos, κατέστησε ξεκάθαρο πως δεν είχε καμία πρόθεση να ακολουθήσει τις επιταγές μικρότερου κόμματος, λέγοντας: «Μπορούμε να αποδεχτούμε πολλά πράγματα- ή και όχι».
Ο ηγέτης του Cuidadanos Albert Rivera πρόκειται να συναντηθεί με τον κο Ραχόι την Πέμπτη. Τόνισε ξεκάθαρα μέσω ενός tweet μετά την συνεδρίαση του Λαϊκού κόμματος, όμως, πως το δικό του κόμμα του δεν ήταν έτοιμο να μετριάσει τις απαιτήσεις του: «Αν το ΛΚ (Λαϊκό Κόμμα) του Ραχόι υπογράψει τα μέτρα κατά της διαφθοράς και ανακοινώσει ημερομηνία για την διενέργεια ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο θα αρχίσουμε εκ νέου την διαπραγμάτευση. Αν όχι, θα κρατήσουν την Ισπανία εγκλωβισμένη με την διαφθορά τους».
Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Pedro Sanchez, εν τω μεταξύ, την Τετάρτη επανέλαβε με δηλώσεις του ότι το κόμμα του σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποστηρίξει την επάνοδο του κου Ραχόι στη εξουσία. Χωρίς την στήριξη ή έστω την αποχή των Σοσιαλιστών βουλευτών, το Λαϊκο Κόμμα δεν θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr