Quantcast
FT: Γκρίνιες Μέρκελ σε Τσίπρα για το προσφυγικό - enikonomia.gr
share

FT: Γκρίνιες Μέρκελ σε Τσίπρα για το προσφυγικό

δημοσιεύτηκε:

H Γερμανία επέκρινε την Ελλάδα για την έλλειψη προόδου στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου χιλιάδων προσφύγων που έχουν ξεμείνει στα νησιά της και για την καθυστέρηση στην επιστροφή όσων απορρίφθηκαν πίσω στην Τουρκία.

Η Άγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, εξέφρασε χωρίς περιστροφές τις ανησυχίες της στον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα πρωθυπουργό, στη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών από 10 χώρες της κεντρικής και νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που διοργανώθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με αξιωματούχους που ήταν παρόντες στην συνάντηση.

Η κριτική αυτή ενισχύθηκε από τον Στέφεν Ζάιμπερτ, τον εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ, ο οποίος είπε χθες ότι η Ελλάδα «πρέπει να τα πάει καλύτερα» στην επαναπροώθηση στην Τουρκία των Σύρων που οι αιτήσεις τους για άσυλο απορρίφθηκαν, ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας που υπέγραψε η Ε.Ε. με την Τουρκία νωρίτερα φέτος.

Ανέφερε επίσης πως υπήρχαν «μεγάλες δυσκολίες» με ένα βασικό όρο της συμφωνίας που προβλέπει ότι η Ε.Ε. θα επανεγκαθιστά ένα Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε έναν που επαναπροωθείται. «Υπάρχουν σίγουρα πολλά που μπορούν να γίνουν για την εφαρμογή ενός σημαντικού μέρους της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας» σημείωσε.

H επίπληξη της κα. Μέρκελ στη Σύνοδο στη Βιέννη αποτελεί μια αλλαγή πλεύσης που αντανακλά την αυξανόμενο εκνευρισμό στο Βερολίνο. Σε όλη τη διάρκεια του 2016, η κα. Μέρκελ προσπάθησε να στηρίξει και να ενθαρρύνει την Ελλάδα καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί τα προβλήματα από την θέση της ως οδού διαφυγής για εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία.

«Ήταν σκληρή» είπε ένας διπλωμάτης που ήταν παρών στη Σύνοδο. «Είχε μπουχτίσει με τις δικαιολογίες».

Πάνω από 60.000 αιτούντες άσυλο είναι αποκλεισμένοι στην Ελλάδα σε καταυλισμούς με πολύ κακές υποδομές. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο συνωστισμός στα κέντρα υποδοχής έχει προκαλέσει συγκρούσεις ανάμεσα σε μετανάστες διαφορετικών εθνικοτήτων και εντάσεις με τους ντόπιους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στην αυστηρή συμμόρφωση με τους διεθνείς κανονισμούς για το άσυλο, το οποίο σημαίνει ότι κάθε πρόσωπο δικαιούται μια ακρόαση και μια έφεση. Αλλά οι επικριτές λένε πως έτσι προκαλείται ανεπίτρεπτη καθυστέρηση.

Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πως οι νόμοι στην Ελλάδα για την μετανάστευση δεν αναγνωρίζουν την Τουρκία ως μια ασφαλή τρίτη χώρα για τους πρόσφυγες, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να επιστραφούν εκεί. «Το γεγονός ότι δεν στέλνονται πίσω στην Τουρκία αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή για την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας» υποστηρίζει ο Τζέραλντ Κνάους της Πρωτοβουλίας για τη Σταθερότητα στην Ευρώπη.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα και η Γερμανία κονταροχτυπιούνται για το προσφυγικό. Η Ελλάδα αντέδρασε έντονα αυτό τον μήνα όταν ο Τόμας ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο θα αρχίσει να στέλνει πρόσφυγες πίσω στην Ελλάδα με βάση την συμφωνία του Δουβλίνου, που επιτρέπει την επιστροφή των προσφύγων στην πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρώπη.

Σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, δήλωσε πως από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, το 99% των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα ζητούν άσυλο, έναντι ποσοστού 3% πριν από το Μάρτιο, «για να κερδίσουν χρόνο και να μην σταλούν άμεσα πίσω στην Τουρκία».

Έχει υπάρξει επίσης λίγη πρόοδος στην επανεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. συμφώνησε φέτος να μετακινήσει 6.500 από αυτούς, αλλά μέχρι τώρα μόνο 3.500 έχουν επανεγκατασταθεί, σύμφωνα με τον κ. Ξυδάκη.

Έλληνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη από την αποτυχία της Ε.Ε. να τηρήσει μια υπόσχεση που έδωσε το Μάρτιο να στείλει ειδικούς σε θέματα ασύλου που θα βοηθούσαν να προχωρήσει πιο γρήγορα οι υποθέσεις που έχουν συσσωρευτεί.

Ο κ. Ξυδάκης είπε πως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Στήριξης Ασύλου (EASO), έχει προσφέρει την παροχή 400 αξιωματούχων για την βοήθεια των ελληνικών αρχών στην καταγραφή και τον έλεγχο των προσφύγων, αλλά μόνο 26 έχουν φτάσει μέχρι σήμερα. «Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερη στήριξη από τις χώρες της Ε.Ε.» τόνισε.

Γερμανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν την κριτική αυτή. Ο Γιοχάνες Ντίρμοθ, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί την βοήθεια που πρόσφεραν οι Frontex και EASO. Για παράδειγμα, σημείωσε, η Γερμανία έχει προσφέρει 200 αστυνομικούς και 100 ειδικούς σε θέματα ασύλου για να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί την εισροή μεταναστών, αλλά από αυτούς η Ελλάδα δέχθηκε μόνο 20 αστυνομικούς και 18 ειδικούς.

«Για πολύ καιρό, η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα για να χτίσει ένα σύστημα ασύλου» ανέφερε η Λουίζ Άμστμπεργκ, η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων για μεταναστευτικά ζητήματα. Η ίδια σημείωσε πως η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά όπως η Λέσβος είναι «μη βιώσιμη».

“Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι στεγάζονται σε άθλιες συνθήκες» υπογράμμισε. «Η κατάσταση γίνεται καθημερινά πιο επικίνδυνη» πρόσθεσε.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.