FT: Γιατί οι 20.000 του Dow Jones δεν αξίζουν τίποτα!

Ο Dow επιτέλους έφτασε πάνω από τις 20.000 μονάδες. Κανένας τακτικός αναγνώστης -ή καλύτερα, οποιοδήποτε συνειδητοποιημένο και λογικό ον- δεν θα πρέπει να βασίσει οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση στον Dow.

Τα μεθοδολογικά του μειονεκτήματα είναι ανεπανόρθωτα. Και σε κάθε περίπτωση, δεν θα έπρεπε να δίνουμε σημασία στα στρογγυλοποιημένα νούμερα.

Αρκεί να δώσουμε ένα μικρό παράδειγμα της πρωτόγονης μεθοδολογίας του Dow. Μόλις πέντε από τις μετοχές του -η Goldman Sachs, η IBM, η Boeing, η UnitedHealth και η JPMorgan Chase- αντιστοιχούν ακριβώς στη μισή άνοδό του από την ημέρα των εκλογών και μετά.

Χάρη στο γελοίο γεγονός ότι ο δείκτης ρίχνει βάρος στην τιμή της μετοχής και όχι στην χρηματιστηριακή αξία, η στάθμιση της Goldman στον Dow είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη από της General Electric, παρότι η τελευταία έχει περίπου τριπλάσια χρηματιστηριακή αξία. Η IBM, σύμφωνα με τον Dow, εξακολουθεί να είναι πολύ πιο σημαντική εταιρία από την Apple.

Αυτό εξηγεί το γιατί ο Dow έχει αποσυνδεθεί από τον S&P 500, του οποίου ακολουθεί κάποια στοιχεία, από την ημέρα των εκλογών.

Ο ενθουσιασμός για την Goldman Sachs έχει «σπρώξει» τον Dow σε θετική κατεύθυνση και η αρνητική αντίδραση στα απογοητευτικά αποτελέσματα της GE δεν τον επηρέασε σχεδόν καθόλου. Η υπερβολική έμφαση που δίνει στις χρηματοοικονομικές εταιρείες, τον ώθησε προς αυτό το ορόσημο. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν θα πρέπει να ενδιαφερθεί ούτε στο ελάχιστο γι’ αυτό.

Ωστόσο, ο S&P 500, ένας πολύ πιο σημαντικός δείκτης, με τον οποίο συνδέονται τρισεκατομμύρια δολάρια είτε άμεσα είτε έμμεσα, επίσης βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα δίκιο για τα μέσα ενημέρωσης. Σε ένα παράδειγμα για το πως λειτουργεί η ψυχολογία της μάζας και η κυκλική λογική, όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης έχουν συμπεριφερθεί λες και το ορόσημο του Dow είναι μεγάλο γεγονός, κυρίως επειδή όλοι οι υπόλοιποι έχουν συμπεριφερθεί με αυτό τον τρόπο. Ναι, και οι Financial Times είναι ένοχοι σε αυτό. Με τα μέσα να αντιμετωπίζουν τις 20.000 μονάδες του Dow ως μεγάλο γεγονός, τελικά θα θεωρηθεί μεγάλο γεγονός ακόμη κι αν πρόκειται για «ψευδή είδηση». Και στις αγορές, οι εντυπώσεις μπορούν να δημιουργήσουν την πραγματικότητα.

Άρα, ποια είναι η θετική επίδραση του Τραμπ στις αγορές; Γιατί η αγορά έμεινε στάσιμη για ένα μήνα και τι την έσπρωξε πάλι ανοδικά;

Είναι πιο εύκολο να το απαντήσουμε αυτό εξετάζοντας τη νέα μάχη που εξελίσσεται στις αγορές, μεταξύ της πιθανότητας αναθέρμανσης της οικονομίας ή του αντίθετου. Ο αρχικός ενθουσιασμός γύρω από τις εκλογές, ήταν αντανάκλαση μιας εκτίμησης ότι η προεδρία Τραμπ θα έφερνε ανάκαμψη και ανάπτυξη. Αυτό αποκρυσταλλώθηκε σε πολλές αγορές.

Ορισμένα από τις πιο ξεκάθαρα συμπτώματα ήταν η απότομη άνοδος στα βιομηχανικά μέταλλα σε σχέση με τα πολύτιμα, μια απότομη κλίση στην καμπύλη απόδοσης των ομολόγων –που σημαίνει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας αυξήθηκαν σε σχέση με τα μικρότερης διάρκειας- και άνοδος στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ως αποτέλεσμα των αγορών ομολόγων.

Αυτοί οι δείκτες σταθεροποιήθηκαν και άρχισαν να κλυδωνίζονται έναν μήνα μετά τις εκλογές. Ενδείξεις ότι θα ερχόταν η «αναθέρμανση», θα βοηθούσαν να κινηθούν οι αμερικανικές αγορές μετοχών ανοδικά. Αν υπήρχαν φόβοι ότι η οικονομία δε θα αναθερμανθεί, αυτό θα οδηγούσε σε πτώση.

Τι άλλαξε αυτή την εβδομάδα; Ο κ. Τραμπ προχώρησε με τις υποσχέσεις του να προσπαθήσει να τονώσει τη μεταποίηση με τη χρήση προστατευτικών πολιτικών (κάτι που γενικά είχε εγείρει φόβους προεκλογικά) και κατέστησε σαφές ότι θα ακυρώσει κανονισμούς για το περιβάλλον, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει η προγραμματισμένη κατασκευή δύο αγωγών πετρελαίου. Αλλά οι μεγαλύτερες ελπίδες έχουν συνδεθεί με τα σχέδιά του να μειώσει τους εταιρικούς φόρους, κάτι για το οποίο η διακυβέρνησή του δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τίποτα.

Βοήθησαν επίσης και οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν. Αφότου η Boeing, με μεγάλη στάθμιση στον Dow, δημοσιοποίησε τα κέρδη της την Τετάρτη, ενισχύθηκε 4,5%. Αλλά οι καθοριστικοί παράγοντες ήταν η αναθέρμανση του παγκόσμιου εμπορίου και το κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι τιμές των μετάλλων έχουν ενισχυθεί, κυρίως με το ράλι του χαλκού. Παγκοσμίως, οι κυκλικές μετοχές έχουν αρχίσει πάλι να εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις από τις αμυντικές, αν κρίνουμε από τους δείκτες FTSE. Οι αποδόσεις των ομολόγων επίσης αυξάνονται πάλι. Στην περίπτωση των γερμανικών Bunds, οι αποδόσεις είναι στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν βρεθεί εδώ και σχεδόν τρία χρόνια. Ο προβλεπόμενος πληθωρισμός από τις αγορές ομολόγων αυξήθηκε πάνω από 2%.

Τέλος, απλές μετρήσεις εμπιστοσύνης έδειξαν ότι ο Dow ήταν έτοιμος να αγγίξει το ορόσημο. Η εβδομαδιαία έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Επενδυτών, για το αν τα μέλη της είναι αισιόδοξα ή απαισιόδοξα, έχει εδώ και καιρό σταθεί αξιόπιστος, contrarian δείκτης. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, οι αισιόδοξοι ξεπέρασαν τους απαισιόδοξους κατά 28 ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό ήταν παρατραβηγμένο. Μέχρι την ημέρα της ορκωμοσίας, οι αισιόδοξοι ξεπερνούσαν τους απαισιόδοξους μόνο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες. Με την εμπιστοσύνη πίσω σε λογικά επίπεδα, χρειάστηκαν ελάχιστα θετικά νέα για να ξεπεραστεί το ορόσημο.

Στο μέλλον, η επιρροή του Τραμπ θα συνεχίσει να περιλαμβάνει ανακόλουθες κινήσεις της αγοράς, ως αντίδραση σε ανακόλουθα μηνύματα από το Λευκό Οίκο. Αυτό που καθορίζει αν οι αμερικανικές μετοχές –βάσει ενός αξιοπρεπούς κριτηρίου, όχι του Dow- θα καταγράψουν μεγαλύτερη άνοδο, είναι η παγκόσμια ανάκαμψη.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr


Exit mobile version