Quantcast
FT: Γιατί ο Κιμ είναι ο μεγάλος νικητής έναντι του Τραμπ - enikonomia.gr
share

FT: Γιατί ο Κιμ είναι ο μεγάλος νικητής έναντι του Τραμπ

δημοσιεύτηκε:

Η συμφωνία ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν είχε μόλις υπογραφεί, όταν άρχισαν να εκδηλώνονται οι πρώτες διαμαρτυρίες.

Αλλά πριν ακόμα ολοκληρώσει ο 71χρονος κ. Τραμπ την ωριαία συνέντευξη Τύπου, το συμπέρασμα για πολλούς αναλυτές ήταν αδιαμφισβήτητο: η Σύνοδος ήταν μια νίκη για τον 34χρονο Βορειοκορεάτη ηγέτη. Οι ΗΠΑ είχαν κάνει μεγάλες παραχωρήσεις, με αντάλλαγμα θολές δεσμεύσεις.

Σε κοινό ανακοινωθέν, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να προσφέρουν αμυντικές εγγυήσεις στη Βόρεια Κορέα, με αντάλλαγμα την υπόσχεση για αποπυρηνικοποίηση.

Αν και ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε πως θα διακόψει τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα στην κορεατική χερσόνησο, ο κ. Κιμ δεν παρουσίασε λεπτομέρειες για το πώς θα εξαλείψει ένα πυρηνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει δεκάδες πυρηνικές κεφαλές και πυραύλους.

Ο Αντρέι Λανκόφ, ειδικός στη Βόρεια Κορέα στο πανεπιστήμιο Kookmin, σημείωσε πως το κοινό ανακοινωθέν έχει «μηδενική» πρακτική αξία. «Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν λάβει σοβαρές παραχωρήσεις, αλλά αυτό δεν έγινε» πρόσθεσε ο κ. Λανκόφ. «Η Βόρεια Κορέα θα ενισχυθεί και οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν τίποτα».

Η Σύνοδος, δήλωσε ο Ίουαν Γκράχαμ, ειδικός σε ασιατικά θέματα στο Lowy Institute στο Σίδνεϊ, ήταν μια «μεγάλη νίκη» για τον κ. Κιμ, ο οποίος δεν προσέφερε λεπτομέρειες για την αποπυρηνικοποίηση. Η κοινή ανακοίνωση δεν έκανε καμία αναφορά σε μια «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση (CVID)», που όπως επέμεναν οι ΗΠΑ ήταν το μόνο αποδεκτό αποτέλεσμα.

Ο Βίκτορ Τσα, ειδικός σε κορεατικά θέματα, ο οποίος αναμενόταν να γίνει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σεούλ, διερωτήθηκε με δυσπιστία: «Χρειαζόμασταν μια Σύνοδο για να πάρουμε αυτό το έγγραφο;». Αλλά ο κ. Τσα πρόσθεσε πως η συμφωνία «παραμένει καλύτερη από τον πόλεμο και είναι η αρχή μιας διαδικασίας».

Το κρίσιμο τώρα είναι πόσο ειλικρινής είναι ο κ. Κιμ σχετικά με την υπόσχεσή του να βελτιώσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και να μεταρρυθμίσει τη χώρα του. Αν και ο κ. Κιμ μπορεί να μην προδώσει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Τραμπ, πολλοί ειδικοί είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ειδικά δεδομένου του ιστορικού του καθεστώτος στην αθέτηση συμφωνιών για την εγκατάλειψη του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

«Η συμφωνία είναι πολύ κατώτερη των προσδοκιών. Θα έπρεπε να περιλαμβάνει λεπτομέρειες για μια CVID και το χρονοδιάγραμμά της» υποστήριξε ο Ναμ Σουνγκ-γουκ, πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια στη Σεούλ.

Η ανακοίνωση-σοκ του κ. Τραμπ πως θα διακόψει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα προκάλεσε επίσης πολλές επικρίσεις για χειραγώγηση του Αμερικανού προέδρου από τον κ. Κιμ.

«Η Βόρεια Κορέα δεν φαίνεται να έδωσε τίποτα σημαντικό πέρα από το να κλείσει το πεδίο δοκιμών πυραύλων και να επιστρέψει τα λείψανα Αμερικανών στρατιωτών» τόνισε ο Τσουνγκ Σουνκγ-γιουν, αναλυτής στο Κορεατικό Ινστιτούτο Εθνικής Ένωσης. «Ο Τραμπ φαίνεται πως τσίμπησε το δόλωμα» πρόσθεσε.

Καθώς οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα προετοίμαζαν τους περασμένους μήνες το έδαφος για την ιστορική σύνοδο, ειδικοί και πρώην αξιωματούχοι με εμπειρία στη διαχείριση της Πιονγιάνγκ προειδοποιούσαν για τις μακροχρόνιες τακτικές της Βόρειας Κορέας.

Ανέφεραν πως το καθεστώς επιδίωξε μόνο να χειραγωγήσει τις ΗΠΑ, παρατείνοντας τη διπλωματική διαδικασία, προσπαθώντας παράλληλα να κερδίσει ανακούφιση από τις κυρώσεις που επέβαλαν οι σύμμαχοι Κίνα και Ρωσία.

Ο Μπρους Κλίνγκερ, πρώην αναλυτής της CIA για τη Βόρεια Κορέα, υπογράμμισε ότι η ανακοίνωση ήταν «εξαιρετικά απογοητευτική», καθώς τα τέσσερα βασικά συστατικά της περιλαμβάνονταν και σε προηγούμενα έγγραφα που είχαν υπογράψει άλλες κυβερνήσεις με την Πιονγιάνγκ. «Περιλαμβάνει τυποποιημένη γλώσσα και ιδέες που έχουν ληφθεί από προηγούμενες συμφωνίες και ανακοινωθέντα» επισήμανε.

Αλλά ο κ. Κλίνγκερ πρόσθεσε πως η συμφωνία θα μπορούσε να ήταν χειρότερη. «Υπήρχαν ανησυχίες πως ο κ. Τραμπ θα έδινε τη συγκατάθεσή του να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει προς μια ειρηνευτική δήλωση ή συμφωνία, βάζοντας δυνητικά στο τραπέζι και το θέμα των Αμερικανών στρατιωτών στη Νότια Κορέα. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη» υποστήριξε.

Ο κ. Τραμπ έδειξε να μην επηρεάζεται καθόλου από το κύμα των επικριτικών σχολίων, ακόμα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Ο πρόεδρος επέμεινε ότι ο κ. Κιμ τον έπεισε πως είναι ειλικρινής όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση.

«Ειλικρινά, πιστεύω ότι θα τα κάνει αυτά τα πράγματα», είπε ο κ. Τραμπ. «Μπορεί να κάνω λάθος, θέλω να πω μπορεί να βρίσκομαι απέναντί σας σε έξι μήνες και να πω “Λοιπόν, αυτό ήταν λάθος”. Δεν ξέρω αν θα το παραδεχτώ ποτέ αυτό, αλλά θα βρω κάποιου είδους δικαιολογία».

Πηγή Πληροφοριών: Financial Times, Euro2day.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.