FT: Γιατί η ΕΕ πρέπει να αφήσει τον Ρέντσι να σώσει τις τράπεζες

«Η κόντρα για τις ιταλικές τράπεζες εξελίσσεται μόλις λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βρετανίας να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, ένα αποτέλεσμα που προκλήθηκε εν μέρει από την απροθυμία της ΕΕ να επιδείξει πραγματισμό απέναντι στην λαϊκή κατακραυγή για την μετανάστευση», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα Financial Times σε ρεπορτάζ της για το ζήτημα της διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, το οποίο απασχολεί το τελευταίο διάστημα την Ευρωζώνη.

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει: «η Ιταλία, το τραπεζικό σύστημα της οποίας αντιμετωπίζει μια διογκούμενη κρίση, είναι το επόμενο τεστ. Οι μετοχές των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει ως και 50% τους τελευταίους δύο μήνες. Η Monte dei Paschi di Siena, το νούμερο τρία της αγοράς, συναλλάσσεται αυτή την στιγμή στο 10% της αξίας του ενεργητικού της. Δεν είναι εύκολο να δώσει κανείς μια λογική εξήγηση. Ο αριθμός των κόκκινων δανείων των τραπεζών είναι πραγματικά μεγάλος, αλλά ήταν μεγάλος και πριν από δύο μήνες» και προσθέτει:

«Υπάρχουν πέντε δρόμοι για την συνέχεια. Είναι όλοι προβληματικοί.

1) Με βάση τους νέους κανονισμούς για τις εκκαθαρίσεις τραπεζών, ιδρύματα όπως η Monte dei Paschi di Siena πρέπει να εξυγιαίνονται με το «bail in» των ομολογιούχων. Αλλά η Ιταλία φαίνεται πως έχει πουλήσει τραπεζικά ομόλογα σε καταθέτες χωρίς να τους προειδοποιήσει για τα ρίσκα.

2)Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει «φλερτάρει» με την ιδέα να χρησιμοποιήσει τον ESM των 700 δισ. ευρώ, αλλά φοβάται το στιγματισμό.

3) Μια άλλη δυνατότητα είναι να αναγκαστεί κάποια μεγάλη τράπεζα να διασώσει μια αδύναμη.

4)Το Αtlante, το ταμείο διάσωσης που έχουν συγκροτήσει από κοινού από τις μεγάλες τράπεζες, θα μπορούσε να βοηθήσει τουλάχιστον θεωρητικά. Αλλά το ταμείο των 4,25 δισ. ευρώ διαθέτει πυρομαχικά μόλις 1,75 δισ. ευρώ.

5) Δεδομένης της έκτασης του προβλήματος, δεν προκαλεί έκπληξη που ο κ. Ρέντσι φαίνεται να καταλήγει σε μια ριζοσπαστική κρατική διάσωση».


Exit mobile version