FT: Ευρωπαίοι ηγέτες και επιχειρήσεις κατά του Brexit

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πήρε μια γαλλογερμανική τόνωση στην εκστρατεία του για να κρατήσει τη Βρετανία στην ΕΕ, σε μια πρόσφατη ένδειξη πως η Ντάουνινγκ Στριτ κινητοποιεί τη στήριξη διεθνών πολιτικών και ηγετών επιχειρήσεων αναφέρουν οι Financial Times.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Γάλλος πρόεδρος, προειδοποίησε για «συνέπειες» της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, περιλαμβανομένης μιας νύξης πως η χώρα μπορεί να υποχρεωθεί να αντιμετωπίσει τους μετανάστες στο Ντοβέρ αντί να εξασφαλίσει ελέγχους στο Καλαί.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, τόνισε πως η χώρα του θα «κλάψει» σε περίπτωση ενός Brexit, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει εμπορικούς περιορισμούς στην Ευρώπη αν φύγει.

Ο κ. Κάμερον και ο Τζορτζ Όσμπορν έχουν εργαστεί παρασκηνιακά για να κινητοποιήσουν τους παγκόσμιους ηγέτες και υπουργούς Οικονομικών, ώστε να επαναλάβουν κάποια από τα κύρια επιχειρήματα της καμπάνιας υπέρ της ΕΕ.

Το καλύτερο δώρο θα έρθει καθώς θα πλησιάζει το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, με μια προγραμματισμένη επίσκεψη στη Βρετανία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έχει ήδη υποστηρίξει την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στο μπλοκ των 28 κρατών.

Σε μια αγγλογαλλική διάσκεψη στην Αμιένη, ο πρόεδρος Ολάντ προσέδωσε αξιοπιστία στα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν, του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, πως ένα Brexit θα μπορούσε να δώσει τέλος στο τρέχον καθεστώς στα σύνορα του Καλαί.

Όταν ερωτήθηκε αν οι έλεγχοι θα επιστρέψουν στο Ντοβέρ, απάντησε: «Δεν μπορώ να αρνηθώ τις συνέπειες μιας απόφασης για αποχώρηση, στην κοινή αγορά, στην κυκλοφορία αγαθών και ανθρώπων και στις σχέσεις των ανθρώπων».

Στο μεταξύ, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι αν Βρετανία φύγει από την ΕΕ, ολόκληρη η Ευρώπη θα είναι «λιγότερο σταθερή και περισσότερο μεταβλητή», προσθέτοντας: «Θα κλάψουμε. Αλλά ελπίζω πως αυτό δε θα γίνει».

Αλλά ο Κρις Γρέιλινγκ, ένας από τους έξι υπουργούς που είναι υπέρ του Brexit, τόνισε: «Αυτό που βλέπουμε είναι η ελίτ της Ευρώπης που ενώνεται με μεγάλες επιχειρήσεις για να προσπαθήσει να μας κάνει να ψηφίσουμε υπέρ του να μείνουμε, λέγοντάς μας πόσο άσχημα υποτίθεται πως θα είναι τα πράγματα αν φύγουμε».

Πέραν της διπλωματικής προσπάθειας, ο κ. Κάμερον ενθαρρύνει το τελευταίο διάστημα επικεφαλής πολυεθνικών εταιριών με δραστηριότητες στη Βρετανία να μιλήσουν άφοβα, σε συναντήσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ και στις Άλπεις με ανθρώπους όπως οι Ana Botin, διευθύνουσα σύμβουλος της Santander, António Horta-Osório του Lloyds Banking Group, Ben van Beurden της Shell και Paul Polman της Unilever.

«Υπήρξε επίσης μια μεγάλη επιχείρηση περιορισμού στο Νταβός», τόνισε ο Iain Anderson, διευθύνων σύμβουλος της Cicero, του συμβουλευτικού ομίλου που βοηθά στην καμπάνια υπέρ της παραμονής.

Η ομάδα του κ. Κάμερον τονίζει πως γίνεται πολλή δουλειά μέσω οργανώσεων κορυφαίων επιχειρήσεων και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και με μεμονωμένες επιχειρήσεις, τις οποίες ενθαρρύνουν να σκιαγραφήσουν τις συνέπειες ενός Brexit.

Την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce Motor Cars που ανήκει στη BMW, έγραψε στους εργαζόμενούς του σχετικά με το κόστος του Brexit και τις πιθανές συνέπειες στη «βάσης απασχόλησης» της εταιρίας.

Ο Torsten-Muller Otvos υποστήριξε ότι απαντούσε στο προσωπικό του που ζητούσε πληροφορίες, αλλά άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες είπαν ότι τους είχε προσεγγίσει η κυβέρνηση, περιλαμβανομένου του Sajid Javid, υπουργού Επιχειρήσεων, να μιλήσουν ευθαρσώς.

Ο Paul Stephenson της καμπάνιας Vote Leave, επεσήμανε: «Στις μεγάλες, ξένες πολυεθνικές εταιρίες αρέσει η ΕΕ γιατί ξοδεύουν εκατομμύρια σε lobbying προκειμένου να διαμορφώσουν τους κανόνες προς όφελός τους –εξαναγκάζοντας μικρότερους παίκτες να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους».

Αλλά ο γενικός διευθυντής του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έχει γίνει ο πρώτος ηγέτης μεγάλου επιχειρηματικού group που στήριξε το Brexit.

Ο John Longworth υπογράμμισε πως η προσωπική του άποψη είναι ότι η Βρετανία θα μπορούσε να έχει ένα «λαμπρότερο οικονομικό μέλλον» έξω από την ΕΕ. «Με τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε λάβει μέχρι στιγμής, το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν καλύτερα να πάρει την απόφαση να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό προκάλεσε την οργή κάποιων μελών του Επιμελητηρίου που τόνισαν ότι η άποψη του κ. Longworth δεν αντανακλά εκείνη του συνόλου, το οποίο είναι κατά 60% υπέρ της παραμονής. «Ο κόσμος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος μ’ αυτό», είπε κάποιος.

Πηγή: Financial Times, Euro2day.gr

 

Exit mobile version